Закриват единствения детски психоцентър извън столицата?

0
Русенски лекари на протест срещу евентуално сливане на лечебни заведения
Русенски лекари на протест срещу евентуално сливане на лечебни заведения Видео: БНТ Русе

Русенските онколози отново, заедно с колегите си от Центъра за психично здраве, излязоха на протест срещу идеята за сливане на лечебните заведения с многопрофилните болници. Според тях, комплексно обслужване пациентите могат да получат само в онкологичния център и затова по думите им, здравният министър манипулира хората.

Сливането на Центъра за психично здраве в Русе пък поставя под въпрос и бъдещото на детската психиатрия, която е единствената извън столицата. В предложенията за законови промени липсва яснота под каква форма той ще продължи да съществува.

В Детско-юношеския център за психично здраве работят двама психиатри, трима психолози, две медицински сестри и логопед, обучават се и специализанти. На година средно от тук преминават за консултация, диагностика и лечение около 600 деца от цяла Северна България.

д-р Веселин Христов – детски психиатър: ”Проблемите са различни – от промяна в поведението, проблемно поведение в социален план до деца с тежки психически разстройства, които се нуждаят от лечение”.

Ако готвените промени се реализират, според специалистите, детският център трябва да стане медико-социален.

д-р Веселин Христов – детски психиатър: ”Там се споменава за такива центрове, но за деца, които са с увреждания, с хронични заболявания, които по никакъв начин не отговарят на това, което извършваме ние…”

Според д-р Христов, с тази реформа центърът, който вече 14 години се утвърждава, може да бъде затворен.

д-р Веселин Христов – детски психиатър: ”Една недобра превенция и необходима терапия в детската възраст съответно рефлектира в психическото разстройство в по-зряла възраст”.

Преструктурирането на центъра може да се окаже проблем и за проекта за работа с деца с аутизъм. Тук е единствено място, където това заболяване се диагностицира.

Автор: Даниела Василева, оператор: Деян Маринов

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари