Закриват домовете за деца "Надежда" и "Калина"

0
Закриват домовете за деца "Надежда" и "Калина"
Агенцията за социално подпомагане /АСП/ ще преустанови дейността на две специализирани институции за деца, лишени от родителски грижи. Това съобщиха от АСП.

От началото на август се закрива Домът за деца, лишени от родителски грижи от 7- до 18-20-годишна възраст, "Калина", в село Стърмен, в община Бяла, област Русе. От септември ще преустанови дейността си и Домът "Надежда" в Русе, в който са настанени деца от 3- до 7-годишна възраст.

Закриването на домовете е планиран процес и е в съответствие с приоритетите на националната стратегия "Визия за деинституционализацията на децата в Република България" и със стратегията за развитие на социалните услуги в област Русе.

Неговото осъществяване обединява усилията на държавните институции и на гражданския сектор. То е резултат от екипната работа на дирекциите "Социално подпомагане" в Бяла и в Русе, на Регионалната дирекция за социално подпомагане - Русе, и на общините в двата града. По процедурата за закриване на двата дома е изразено и положително становище от Държавната агенция за закрила на детето, се посочва в съобщението.

От началото на 2014 г. до момента в страната са закрити 5 специализирани институции за деца. През 2013 г. закритите институции са 14, през 2012 г. - 5, а през 2011 г. - 2.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари