Закриват дома за деца "Надежда" през сепрември

0
Закриват дома за деца "Надежда" през сепрември
Снимка: Монитор

Община Русе планира закриване на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Надежда“ през м. септември 2014 г. Това става ясно от докладна записка, постъпила за разглеждане в Общински съвет - Русе.

Предложението е в изпълнение на политическия документ Национална стратегия "Визия за деинституционализация на децата в България", както и планове и мерки за намаляване броя на децата, отглеждани в специализирани институции.

В резултат на добрата координация и работа на институциите, имащи отношение към превенцията на изоставянето на децата и тяхната реинтеграция в биологичното семейство, броят на децата, настанени в дома, непрекъснато намалява, се казва в записката. За периода от 01.01.2011 г. до 01.01.2014 г. капацитетът на дома намалява поетапно от 75 до 15 места. Анализът на заетостта на социалната услуга през 2014 г. отново показва незапълване на определения капацитет от 15 места.

Трайната тенденция за намаляване броя на децата, отглеждани в институцията, е следствие от работата на служителите в отговорните институции – Дирекция “Социално подпомагане“, Регионална дирекция за социално подпомагане и екипа по приемна грижа на Община Русе, за отглеждане на децата в биологичните им семейства, на роднини и близки, на осиновители и в приемни семейства. Така постепенно институционалния тип грижа за деца се замества от грижата в семейна среда, се казва в анализа към предложението.

По данни на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) – Русе, към 29.05.2014 г. общият брой на децата в домНадежда“ е 10. От тях само 3 са трайно настанени, 1 ползва социална услуга „Дневна грижа“, 6 ползват „Седмична грижа“. За две от децата, които са на постоянна грижа, е стартирала процедура за настаняване в приемни семейства. Предстои промяна на мярката за закрила на третото дете и настаняване в семейство на роднини. До края на юни 2014 г. ще бъде прекратена ползваната социална услуга „Седмична грижа“ на пет деца и ще се наблюдават полаганите за тях грижи от родителите им. Останалите две деца са със специални потребности и ще бъдат насочени към подходяща социална услуга в общността.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари