Закоравели престъпници квасят мляко в затвора

0
Млекарите "по неволя" са докарали печалба от 100 000 лева за миналата година
Млекарите "по неволя" са докарали печалба от 100 000 лева за миналата година

Закоравели престъпници квасят кисело мляко в затвора.

Раираните млекари са докарали приблизителна печалба от 100 000 лева за миналата година във Фонд "Затворническо дело", показва проверка, пише "Телеграф".

Пандизджиите реализират още висококачествени продукти от метал, дърво и пластмаса, изработени в цеховете към световните места за лишаване от свобода. Биологичните кисели млека и сирена се правят в мандрата на поделението към пловдивския затвор в Смолян. Продуктите с марка "Гозовица" се пласират изключително добре на пазараа в Пловдив и областта, уточниха от Министерството на правосъдието.

Затворниците сами си отглеждат крави, овце и кози, от които добиват млякото. За момента правят три вида сирене и кисело мляко. В процес на въвеждане в експлоатация е линия за кашкавал. Втора мандра, която набира скорост, е новоизградената на дунавския остров Персин към затвора в Белене. Там животновъдният отрасъл е съсредоточен и се развива изцяло в направление млечно говедовъдство.

Друг нов изключително популярен продукт в пандиза е производството на слънчеви колектори и водни отоплителни устройства. Те се правят в един от най-новите цехове на Централния софийски затвор.

От по-традиционните най-известният и печеливш е цехът за металообработка, където се е трудил и актуалният беглец от пандиза Владимир Пелов. Ботевградчанинът бил един от най-добрите майстори на метални профили преди да го спрат от работа заради провинения, признават негови съкилийници. В този и другите такива цехова се изработват продукти от стомана и ковано желязо.

Едни от най-големите взломаджии, които излежават присъди, пък са майстори в изработването на метални каси. Изработката на добра каса отнема поне 3 дни, признават осъдените престъпници. Повечето дори твърдят, че могат да познаят собствените си творения. Голяма част от тях споделят, чш внасят иновации в продуктите си срещу кражби. Касоразбивачите измислят различни варианти, така че техни колеги да не могат да разбият лесно касите, които са изработили. Продуктите им са също добре реализирани на пазара и с висока печалба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари