Край на растителните мазнини в млечните продукти

0
Твърдо сме решени да прекратим тази порочна практика, заяви министърът на  земеделието, храните и горите
Твърдо сме решени да прекратим тази порочна практика, заяви министърът на земеделието, храните и горите Снимка: Богдан Шахански

Ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти.

Това заяви в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде Дарик.

 "Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти", увери министърът по време на откриването на Националното изложение по животновъдство.

"Някои ферми влагат растителни мазнини, това се вижда от потребителите и компрометира качеството на българските сирена и кашкавали", подчерта Порожанов.

В началото на седмицата земеделското министерство публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. В документа се посочва, че фирмите трябва да изберат да работят само истински млечни продукти - с мляко или имитиращи - с растителни мазнини.

Засилени проверки върху качеството на млечните продукти ще извършва Министерството на земеделието и храните, съобщи още министър Порожанов. За целта към министерството ще бъдесъздадено специализирано звено, което ще работи независимо и паралелно на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Освен в млечния сектор, ще се извършват проверки и в етерично-маслодайната промишленост, както и там, където може да се злоупотребява с качеството на влаганите в готовата продукция суровини.

След изтичане на нормативния срок ще бъде въведена забрана за използване на палмови мазнини в млечните предприятия. Тази забрана няма да касае фирмите, произвеждащи имитиращи продукти и сладкарски изделия, уточни министър Порожанов.

Той благодари на организаторите на Националното изложение за положените усилия и допълни, че то ще разшири обхвата си, като се превърне в център за регламентирана търговия на породисти и автохтонни животни.

На животновъдното изложение в Сливен са представени селекция от най-добрите животни, които се отглеждат у нас, тяхната бройка да е над 700. Те са специално подбрани от 36-те развъдни организации, които участват в тазгодишното изложение.

21 са развъдните организации, които са се погрижили за селекцията на най-многобройните животни, представляващи овцевъдството и козевъдството - над 400 от общо 40 породи.

Говедовъдството е представено от 10 организации с над 140 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Две развъдни организации представят биволовъдството у нас с 19 биволи от породата "Българска мурра".

Коневъдството и кучевъдството участват съответно с 2 и 1 развъдни организации - на българско овчарско куче и лудогорско гонче.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари