Задържаните в Горна Оряховица спечелили 10 милиона лева

0
Властите започват проверки на имуществото им
Властите започват проверки на имуществото им

Властите започват проверки на имуществото им.

Повече от 10 милиона лева са успели да съберат телефонните измамници, които бяха арестувани при акция в Горна Оряховица и в Румъния. Това са данни за изминалите две години. А дали и какво са успели да вземат с измами преди това, не е ясно. Сега властите започват проверки на имуществото им.

Акцията, наречена от МВР "Ринг, ринг" разбила най-голямата схема за телефонни измами у нас. Само за два месеца ударите били за близо 200 000 лева, предаде NOVA.

„Сега виждате цялата престъпна схема и се надявам имотите на тези да бъдат конфискувани, не знам дали законът това го позволява”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

В петък в Горна Оряховица бяха обходени девет адреса – тези, в които вчера влезе полиция и жандармерия. В шест от тях нямаше никой. „За тези, които нямаме информация, ще им бъде изпратено писмо-уведомление в срок да се явят в общината и да предоставят документи и строителни книжа”, обясни Мартин Борисов, експерт в Община Горна Оряховица.

От местната власт щели да проверят и социалния статус на заподозрените. Всички те са в роднински връзки, става ясно от графика, разпространена от МВР. „Когато научим от органите на реда кои са задържани, ще направим щателна проверка за това дали са платени данъците в общината”, добави кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.

Ясен е социалният статус на жертвите - пенсионери, с ниски доходи и големи спестявания. Схемата била все една и съща - лъжат измамените, че помагат на МВР.

„Това е повтарящата се практика. Размерът на щетите и спецификата на пострадалите – възрастни хора, ни показва, че трябва освен арести, да се полагат и усилия за превенция”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Обажданията винаги се правели от Румъния. Затова и акция "Ринг, Ринг" се провела там.

От МВР разпространиха кадри от залавянето на тарторите на ало мафията, на които се вижда опита на арестуваните да изхвърлят телефони в тоалетната. „За 2018 година от заявените телефонни измами е над 8,4 милиона са парите за 2018-та, а за първите три месеца на 2019-та са над 2 милиона лева”, заяви Златка Падинкова началник-сектор "Престъпление против собствеността и културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция".

Над 30 души бяха арестувани при вчерашната мащабната акция на спецпрокуратурата, провела се на територията на България и Румъния.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари