Задържаха ученик със 76 000 лева от "ало" измама

0
Полицията разследва 16-годишното момче за още една измама
Полицията разследва 16-годишното момче за още една измама Видео: КИС 13

В Търговище е задържан младеж, участвал в крупна телефонна измама по популярната схема граждани да окажат съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържането на извършители на измами.

Екшънът по залавянето на 16-годишния младеж, който е бил ученик, е станал на детска площадка до дърво. На 19 януари 2018 година, след обед, служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР - Търговище са задържали непосредствено след прибиране на плика с упоменатата сума младеж, който се е опитал да избяга. Операцията по задържането му е след съвместни действия на служители на Главна дирекция "Национална полиция", ОДМВР - Търговище и ОДМВР - Велико Търново.

Същия ден 66-годишна жена от град Търговище е получила обаждане на стационарния телефон в службата си от мъж, представил се за полицейски служител, който я е въвел в заблуждение че, предоставяйки наличните си пари на извършители на измами, които вероятно ще й позвънят, ще помогне на полицията да ги задържи, а веднага след това парите ще й бъдат върнати. Жената е изтеглила от сметката си в банка сумата от 76 000 лева, поставила ги в найлонов плик и ги оставила на указаното й по телефона място - в непосредствена близост до кошче за смет на детска площадка в междублоково пространство в централната част на Търговище.

Свидетел на задържането му е Валентина Рачева, живееща в съседния блок.

"Видях едно момче, легнало по очи, около него доста цивилни и униформени полицаи. Познавам в нашия вход един възрастен човек на 82, беше изнудван по телефона, много стресиран и уплашен."

"Ами каза, “колкото пари имаш, всичките ги приготви, сега 4 човека ще дойдат, дай им парите“ . Викам аз нямам пари, „имаш, имаш“, крещи, вика „да знаеш, ще те заколим, ще те убием“ каза. Какво беше по нататък - не знам. Уплаших се, позвъних на съседа, много не ми обърна внимание, няма страшно ли, какво каза, аз вече не помня, тогава бях много уплашен. То и сега още не съм се оправил де.", каза жертва на опит за телефонна измама Димитър Стойков.

Младежът е от Търговище, същият е задържан в Районното управление на МВР за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Търговище.

Проверява се съпричастността на задържания към още една измама, осъществена в град Търговище, когато в началото на този месец по съшия сценарий е била въведена в заблуждение 77-годишна самотноживееща жена от града. Тогава тя хвърлила през терасата на жилището си сумата от 1600 лв. с идеята, че по този начин подпомага полицейска операция.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари