Жена даде 60 000 лева на телефонни измамници

0
Желязка Иванова разказа как е била измамена
Желязка Иванова разказа как е била измамена Видео: bTV

Престъпниците стават все по-изобретателни и прилагат нови сценарии

Ръст на опитите за телефонни измами. Броят им се увеличава и то в пъти.

Неофициалните данни, с които разполага полицията, показват, че измамните обаждания към стационарни телефони през ноември са били около 4000, през декември – 6000, а през януари са вече 8000.

Само за първия месец на тази година реализираните телефонни измами са 19, а за същия период на миналата година са били с пет по-малко.

Най-крупната измама от Нова година досега е от преди дни, когато възрастна жена даде 60 000 лева на измамници.

Телефонните измамници успяват да се свържат с 82-годишната Желязка преди дни. Тогава звъни домашният ѝ телефон, тя вдига, а мъжът от другата страна на слушалката се представя за лекар.

Вдигам и какво да чуя: „синът ви е ударен от кола, кракът му на четири места е счупен и е много тежко“. Той каза: „ще трябва да му направим операция и трябват много пари. Операцията струва 85 000 лева, защото се слагат железа“, разказа Желязка Иванова, предаде bTV.

Тя казва, че няма толкова много пари, а има 60 000 лева.

След това в дома на Желязка идва жена, която взима 60 000 лева.

Винаги използват мулета, но понякога използват повече от едно муле в схемата“, заяви главен инспектор Златка Панинкова, която е началник сектор „Измами“ в ГДНП.

82-годишната жена е измамена по един от най-използваните сценарии. Има и случаи, в които престъпниците се представят за полицаи и казват, че провеждат операция и убеждават потенциалната си жертва, ако телефонни измамници се свържат с нея, да им даде поисканите пари. Те обещават, че ще задържат престъпниците и ще върнат сумата. По този сценарии е реализирана най-крупната измама - за 600 000 лева. Парите са давани поетапно в продължение на година и половина.

И жертвата – възрастен мъж разбра, че е жертва на телефонна измама, когато дойде в Национална полиция, за да търси парите, които е дал на мнимите полицаи, докато е съдействал за провеждане на операция“, добави Панинкова.

В друг сценарий измамниците се представят за адвокати и твърдят, че близък на потенциалната им жертва, е предизвикал катастрофа със загинал човек или дете. Искат пари, за да го освободят от наказателна отговорност.

Даването на парите може да бъде чрез лично предаване на мулето, хвърляне през прозорец или оставяне на място“, обясни Панинкова.

При една от най-крупните телефонни измами в София жертвата дава 400 000 лева. Част от сумата се оставя в това електрическо табло в центъра на София и на метри от Орлов мост.

От полицията са категорични – искат ли ви пари по телефона – не ги давайте. Затворете и подайте сигнал на телефон 112. Но не от телефона, по който сте говорили с телефонните измамници, защото понякога те задържат връзката механично. И може да се окажете в ситуация, в която отново говорите с тях, а не с оператор на спешния телефон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари