Зачестяват случаите на риболов с електрошок в река Дунав

9
Лиманът на русенската корабостроителница е едно от местата, където са засичани бракониери
Лиманът на русенската корабостроителница е едно от местата, където са засичани бракониери Снимка: БНТ

От 2 до 4 хиляди лева е глобата за риболов с непозволени уреди

Зачестяват случаите на риболов с електрошок и специални въдици с куки в река Дунав. Този улов е забранен, защото наранява рибата и се отразява неблагоприятно върху популацията й. Залавянето на бракониерите обаче е трудно, казват от Агенцията по рибарство и аквакултури.

От 2 до 4 хиляди лева е глобата за риболов с непозволени уреди. Но бракониерите рискуват, защото така уловът е по-голям, въпреки че не малка част от рибата остава в реката ранена или мъртва. Залавянето на нарушителите обаче е трудно.

"Крием се, залягаме, наблюдаваме отдалеко… В момента, в който ни видят нас или гранична полиция, всичко бива изхвърляно във водата и по никой начин не можем да докажем, че това лице го е извършило", каза пред БНТ Михаил Михайлов, началник отдел "Рибарство и контрол Централен Дунав".

Лиманът на русенската корабостроителница е едно от местата, където са засичани бракониери.

"Това са места с ями, където рибата се групира. Основно са толстолоб, амури и т.н. И се използват забранени куки, специални, без контри, без стръв, без нищо… Може да закачи 5 риби и може да одере още 20. Тези риби започват да гангренясват, да заразяват останалите риби, да се разболяват", заяви Михаил Михайлов.

Рибарите, които редовно идват на лимана, казват, че често са виждали нарушители.

В момента по река Дунав не може да се лови распер, щука и бяла риба. Очаква се забраната да бъде удължена до края на май, за да съвпадне с разрешението на улов на рибите, които се размножават през пролетно-летния сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари