За незабавно връщане на "Дунав" в Русе настоява онлайн петиция на феновете

0
В момента русенският отбор играе мачовете си на стадиона в Разград
В момента русенският отбор играе мачовете си на стадиона в Разград

За незабавното връщане на ФК "Дунав" в Русе настоява онлайн петиция, която стартираха фенове на драконите".

Припомняме, че БФС наложи изисквания срещите от новата Първа лига да се играят само и единствено на съоръжения, които разполагат с изкуствено осветление. Поради това "Дунав" за момента "домакинства" в Разград, докато текат необходимите процедури за ремонт на Градския стадион в Русе. За целта бяха отпуснати средства от Министерски съвет в размер 1 млн. лв. Процедурите следва да се движат от Министерството на младежта и спорта, но още няма обявена за целта обществена поръчка.

Два основни пункта предлагат феновете в петицията, която вече е подписана от над 400 души в интернет:

"1. Министерството на младежта и спорта и Община Русе в духа на приетото от Правителството на Република България решение за субсидиране на ремонта на Градския стадион в Русе да гарантират пред БФС волята, готовността и неотменимия си ангажимент да изпълнят дейностите по покриване на условията за провеждане на мачове от "А" група на съоръжението в града в най-кратките възможни срокове.

2. БФС отчитайки горното, както и водейки се изцяло от интереса си да промотира и развива футболната игра, издава временно разрешение на Градския стадион в Русе да приема мачове от сезон 2016/2017 при настоящото състояние на съоръжението до приключване на процедурата по закона за обществена поръчка с избор на изпълнител и подписване на договор за изпълнение, но не по-късно от 15 ноември 2016."

"Феновете на Дунав Русе смятаме, че това решение е оптималното, което взима предвид интересите на русенската общественост и отчита стремежа на БФС към повишаване качеството на условията по българските стадиони. Също така смятаме обаче, че това трябва да става с ясен план, а не стихийно. Считаме, че инфраструктурните и транспортните дадености в северна България са такива, че не позволяват безопасно пътуване между градовете на големи групи от хора и е редно периодът, в който ФК Дунав ще домакинства извън Русе да се ограничи само до момента на започване и завършване на конкретните ремонтни дейности. В допълнение, смятаме, че състоянието на Градския стадион след проведените ремонти от страна на Община Русе в последните години е такова, че съоръжението категорично може да приеме зрители без да представлява опасност за техния живот и здраве и такова споразумение е технически изпълнимо. Също така смятаме, че БФС трябва да бъде партньор на клубовете и феновете и да работи активно в тази посока, а не да бъде пречка.

Настояваме проблемът да се разреши в най-кратки срокове и Дунав да приеме следващото си домакинство срещу Пирин Благоевргад на Градския стадион в Русе.", пише още в петицията.

Междувременно от Футболния клуб уточниха, че още преди началото на сезона и по време на дебатите за новия формат на футболния елит у нас, за който той спечели заслужено място по изцяло спортно-технически показатели, са водени редица разговори и са разменени официални писма с БФС относно мястото за провеждане на домакинските срещи на представителния отбор в елита. От ФК "Дунав" Русе са търсени нееднократно варианти за компромиси в това отношение, които да позволят на повече русенци да изживеят заслужената радост от завръщането на отбора в групата на майсторите след 25-годишно прекъсване, с оглед и на изявената от БФС позиция, че в основата на рестарта на първенството стоят именно феновете.

Освен това са налице и доводите, че на самото ръководство се утежнява организацията по провеждане и финансиране на домакинствата на представителния отбор, при условие, че факторът "публика" е с основно място при оформянето на бюджета на клуба.

"Както на всички е ясно, подобни компромиси бяха отказани. С оглед на това ръководството на ФК "Дунав" следва да спази това решение на централата, която отговаря за администриране на първенството, и да се заеме с организация отборът да домакинства на място извън Русе.

Естествено, че мястото на ФК "Дунав" е в Русе и Градския стадион е мястото, на което представителния отбор да играе своите домакински мачове, но когато са налице норми и правила, те следва да се спазват.

По повод на очаквания ремонт на Градския стадион в Русе, ръководството на ФК "Дунав" припомня, че съоръжението не е собственост на футболния клуб, а на Община Русе. С решение на Министерски съвет са отпуснати средства в размер 1 млн. лв. с ДДС за съответния ремонт, който да му позволи да приеме срещи от Първа професионална лига. Министерството на младежта и спорта е поело ангажимента да проведе съответните процедури. ФК "Дунав" Русе няма никакво отношение към тези процедури и единствено може да изрази своето притеснение от тяхното забавяне, с оглед възможно по-бързо завръщане на срещите на представителния мъжки отбор от елита в Русе", съобщиха още от ФК "Дунав" Русе.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари