За 100 хиляди лева можеш да си купиш само гараж в София

0
Цените на имотите достигнаха своя пик, коментира Снежана Стойчева
Цените на имотите достигнаха своя пик, коментира Снежана Стойчева Снимка: Личен архив

Наемите ще повишават цените си, прогнозира Снежана Стойчева

През последните 10 години цените на имотите у нас са скочили с близо 80%, показват данните на Евростат.

"Пазарът тази година започва спокойно и така ще продължи. Ще бъде балансиран пазар - без сътресения и рязко повишаване на цените на имотите. Те достигнаха своя пик и ще има незначителни промени в рамките на 5%, когато става дума за ново строителство. Наемите ще повишават цените си, тъй като не отговарят на цените на имотите", коментира в "България сутрин" Снежана Стойчева - мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net.

Оказва се, че в някои райони цените са се повишили с 8-9%, но в други, като "Стрелбище" и "Кръстова вада", скокът в цените е цели 16-17%. В "Младост" 4 увеличението при двустайните апартаменти е 9%.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени и при тях измененията в цените са по-големи. Преобладават хората, които купуват жилище за живеене. Желанието да живеем на по-широко, по-ново и в по-добър район движи пазара на недвижими имоти, подчерта Стойчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

В Пловдив в район "Прослав" има доста сериозно увеличение на цените през 2023 г. - 20% за двустайните апартаменти. Във Варна с по 15% са скочили цените във "Владиславово" и "Победа". В Бургас пазарът е по-спокоен и не се забелязва подобно увеличение на цените.

Проучване на Imoti.net сред водещи брокери в страната показва, че за 50 хил. евро в София можеш да си позволиш единствено гараж в центъра или два гаража извън центъра. Дори за къща в околностите на София не може да се говори за тази сума.

Около Бургас и Варна може се закупи къща за ремонт за сумата от 50 хил. евро. В Пловдив може да се закупи едностаен апартамент в покрайнините на града.

Очакванията на експертите са цените на имотите да се повишат още след влизането на страната ни в Еврозоната. "Ще трябва да се изравняват с цените на имотите в европейските градове, в най-голяма степен това се отнася за София", отбеляза Стойчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Име
    Явно в България средната заплата е станала 10 000 лв. Ти да видиш...
  • 9
    1
    daskal
    И да си сложиш табелка пред гаража: "Не спирай! Пукам гуми!".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари