София влезе в топ 40 по поскъпване на имотите

0
В Русе строят за собствени нужди
В Русе строят за собствени нужди Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Класация на 150 града по света

Три турски града са на първите места

София се изкачи до 40-о място по поскъпване на имотите в класация на 150 града по света, направена от консултантска компания. За година жилищата в София са поскъпнали с 8,6%.

Три турски града заемат първите места в класацията на най-бързо растящи цени на жилищата в света - Анкара (30,2%), Измир (29,4%) и Истанбул (27,9%). Но ръстът на цените в Турция до голяма степен се дължи на високата инфлация и поевтиняването на турската лирата, отбелязват консултантите, предава вестник Труд

В топ десет влизат и Оукланд (26,4%), Санкт Петербург (25,4%), Сеул (22,3%), Москва (21,1%), Отава (19,7%), Уелингтън (18,4%) и Халифакс (16,3%). Още 20 града отбелязват двуцифрен растеж на цените на жилищата в рамките на година.

В глобален план цените на жилищата в света са нараснали средно с 5,6% през кризисната 2020 г., което е ръст спрямо увеличението от 3,2% през 2019 г. Явно пандемията не само не е намалила желанието на хората да купуват имоти, а напротив - търсенето е нараснало. Хората вече търсят по-големи имоти, в които могат да прекарват повече време. Нараснаха и сделките с крайградски жилища по целия свят.

Развиващите се пазари са сред най-силно представящите се, включително турски и руски градове. Редица градове в Северна Америка, Австралия и Европа също се представят добре. Например жилищата в Париж и Хамбург поскъпват с между 7% и 8%.

В Бургас са оптимисти

В Русе строят за собствени нужди

3 евро на кв. м в Плевен

В Бургас очакванията са за ръст на търсенето на бизнес имоти през 2021 г.

В района на Русе все по-често производители и търговци решават да строят свои складови помещения, казаха брокери на имоти. Те предпочитат да инвестират пари в свои помещения, вместо да ги дават за наем. За това допринасят и ниските лихви по банковите кредити.

В Бургас експертите имат положителни очаквания за 2021 г., тъй като бизнесът се стреми да си върне активността, а това ще доведе до търсене на промишлени помещения под наем или за продажба.

В Плевен коронавирусната криза не е променила значително пазара на индустриални имоти. Наемите задържат нивата си, но сделките са по-малко на брой. Наемите са около 3 евро на кв. м, задържайки нивата си от периода преди пандемията. Част от наемателите на складове в Плевен разширяват наетите площи и дори закупуват собствени, което говори за стабилност на бизнес плановете им. Очакванията за 2021 г. са фирмите, които са постигнали ръст в оборота, да инвестират печалбите си в бизнес имоти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари