Юрий Асланов: Утре няма да има окончателно решение за мандата

0
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще използват целия срок от седем дни, прогнозира социологът
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще използват целия срок от седем дни, прогнозира социологът Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще използват целия срок от седем дни, прогнозира социологът

Дали за 24 часа може да се преодолее такава сериозна пречка, каквато е съставът на кабинета, предложен от Мария Габриел - не знам. Почти съм сигурен, че утре няма да има окончателно решение на ГЕРБ-СДС и ПП–ДБ за мандата. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социологът Юрий Асланов.

"Първо си мисля, че ще бъде използван целият срок за разговори от седем дни, който е даден по Конституция. Така че ще разберем какъв е резултатът след седмица, когато Мария Габриел ще трябва да върне на президента проучвателния мандат. Има не повече от два варианта в този случай - или връща празна папка с отказ да състави правителство или ще връчи състав на министерския съвет, какъвто и да е, няма значение дали са се споразумели, или не и ще чакаме да видим в Народното събрание как ще гласуват народните представители", обърна внимание Асланов.

По думите му в разговорите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се намесят всякакви странични фактори: "Като изключим ГЕРБ, които се чувстват самостойни в тази ситуация и малките опозиционни формации, представени в Парламента, никой друг от основните играчи няма интерес от предсрочни парламентарни избори, особено избори, които вероятно ще се съчетаят с европейските. По-малките партии имат интерес, защото на европейски избори активността е изключително по-ниска, участват само твърдите ядра на основните и по-големите партии. Така че не се сещам защо и ПП, и ДБ, че и ДПС, които наскоро си избраха ново ръководство да бъдат заинтересовани от един такъв развой на събитията. ДПС имат много добра позиция в момента, която вероятно искат да я запазят за по-дълго време, макар и не официално участващи в управляващото мнозинство. Единствените, които имат интерес са партия ГЕРБ, където нямам предвид Бойко Борисов или лидерите, а привържениците на тази партия, защото те от самото начало са недоволни и от участието на ГЕРБ в тази сглобка", коментира социологът.

Според Асланов логиката диктува ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се разберат и нещата да приключат с правителство, но устойчиво в никакъв случай: "Ще продължат тези скандали и за в бъдеще няма да спрат. Ясно е, че има непреодолими различия, които няма да бъдат загладени, но така или иначе ще се разберат", прогнозира социологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари