Юлиан Попов: Радиация няма, това са медийни атаки

0
Река Дунав на практика "издухва" навътре в морето всяко нещо, което идва от Днепър и Одеса, обясни екоминистърът
Река Дунав на практика "издухва" навътре в морето всяко нещо, което идва от Днепър и Одеса, обясни екоминистърът Снимка: Фейсбук

Река Дунав на практика "издухва" навътре в морето всяко нещо, което идва от Днепър и Одеса, обясни екоминистърът

Морето е чисто и няма радиация, заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ Юлиян Попов, министър на околната среда и водите и добави, че получава данни всеки ден от всички точки, в които се измерва чистотата на водата.

"Аз съм в постоянна връзка с румънския министър на околната среда - неговото семейство е на морето и се къпе на румънското крайбрежие", каза той и добави, че е във връзка и с украинския министър и има модели, които наблюдават не само какво е състоянието в момента, но и какво вероятно би могло да бъде след 2-3 дни или една седмица.

Във връзка с умрялата риба, намерена в северните части на черноморското крайбрежие, министър Попов коментира, че това е вероятно резултат на внезапен цъфтеж на водорасли и планктон, и няма място за притеснение.

За възможността замърсяването от язовир "Нова Каховка" да достигнат българския бряг, според Попов тези замърсявания са много малки, сравнени с обема на Черно море и след две-три седмици вероятността ще е все по-малка.

"Всеки ден в сайта на Министерство на околната среда и водите, на първа страница, публикуваме всякакви данни, има телефони и цялата информация е отворена непрекъснато. Всеки може да провери във всеки момент".

По думите на министъра от началото на войната в Украйна МОСВ е засилило наблюденията и мерките и те са много по-прецизни, също и сътрудничеството с други институции и на европейско равнище.

"Кога ще се изчисти Черно море? От изливането на Каховка, предполагам много скоро, защото целият обем на водата в Каховка е питейна вода и създава стрес с обезсоляването на водата и по пътя си помита отпадъци, но това е много по-малък обем от този, който носят други реки, от кораби, канализации и други. Това замърсяване е много малко".

"Дунав върши много интересна работа, тя на практика "издухва" навътре в морето всяко нещо, което идва от Днепър, от Одеса, а в момента, заради валежите и равнището на Дунав е високо и течението е по-силно."

Министър Попов коментира, че основанието за притеснение идва от една много целенасочена атака от страна на руски медии, която е документирана - разговор на висши руски журналисти, които говорят как трябва да се възползват от случая Каховка за да провалят българския и румънския сезон и това да предизвика протести за мир срещу войната в полза на Русия срещу Украйна.

По отношение на наводненията, Попов заяви, че те са скатни наводнения и зависят от степента адаптираност на нашата инфраструктура към съществуващия климат и към климатичните промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До 3
    Ако знаеш,ти колко досаден ставаш с твоята глупост "Анадънму"...
  • 1
    3
    ех, министъре, ми истъре!
    Колкото повече викате "това", толкова повече е "онова"! И, евроджендърино, сопри се, бе! Ставате вече досадни! Анадънму?😀
  • 5
    2
    хахаха
    Нашето море е всичко друго (кенеф,клоака,лайнярка...) но не и чисто. Почти никаква риба няма. Гмуркам се миналата година, край скали на южното черноморие, видимост два метра. Абсолютно мъртвило.
  • 9
    1
    .!.
    "разговор на висши руски журналисти, които говорят как трябва да се възползват от случая Каховка за да провалят българския и румънския сезон и това да предизвика протести за мир срещу войната в полза на Русия срещу Украйна." 🤣🤣🤣 Верно ли някой ще повярва на такива простотии 🤣🤣🤣 Начи аз винаги като не мога да отида на мръсното черноморие и протестирам за мир... Ако обаче отида и се накисна в отходните води на някой курорт винаги подкрепям войната 🤔 Бутат и не доливат много яко тея 😁
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари