Японски изследователи: Котките слушат разговорите на хората

5
Пухчовците разпознават дори имената на други котки, вероятно и на стопаните си
Пухчовците разпознават дори имената на други котки, вероятно и на стопаните си Видео: You Tube, Saho Takagi

Искам хората да знаят истината, заяви Сахо Такаги, изследовател на животните от университета Азабу в Япония

През последните години учени показаха, че в действителност котките установяват изключително дълбоки връзки с хората. Тези комплексни същества могат и комуникират с нас и дори следят нашите движения, когато не сме край тях.

Нещо повече, котките разпознават отлично своите собствени имена (способност, която асоциираме предимно с кучетата), а сега ново японско изследване показва, че пухчовците разпознават дори имената на други котки, с които принципно са запознати, пише Science Alert, цитирано от Обекти. Те вероятно дори познават имената на хората, с които живеят в едно и също домакинство.

Фактът, че котката ви вероятно знае името ви, вероятно звучи странно. Кучетата обаче могат да бъдат обучени да запомнят имената на стотици различни неща, така че вероятно не би следвало да се изненадваме особено много.

Това, което открихме, бе изумително - казва Сахо Такаги, изследовател на животните от университета Азабу в Япония. - Искам хората да знаят истината. На пръв поглед изглежда, че котките не слушат разговорите на хората, но всъщност го правят.“

В своите експерименти Такаги и неговите колеги изучават котки, които живеят на множество различни места - или домашни, които съжителстват с други котки, или животинки от популярните в Япония котешки кафенета.

По време на тестовете изследователите показват на дадена котка снимка на друга котка, която животното познава (от домакинството или от кафенето). Впоследствие нейният собственик изрича или името на котката от снимката, или някакво друго име.

Учените откриват, че котките от домакинствата се взират за по-дълго време в екрана в случаите, когато стопаните изричат друго име. Това по всяка вероятност се дължи на факта, че те са озадачени от разминаването между образа, който виждат, и погрешното име.

Животните от кафенетата обаче не демонстрират подобно поведение, може би защото те живеят на места, където е пълно с други котки и те не са запознати с имената на всички.

„Само котките от домакинствата очакваха да видят конкретна котка, когато чуят нейното име…”, пишат изследователите.

Екипът смята, че котките вероятно сформират тази връзка между името и лицето, докато наблюдават взаимодействията им с трети лица в домакинството.

Специалистите провеждат още един експеримент, но вместо снимка на котка, показват снимка на член на семейството. Крайният резултат е приблизително същият – когато има разминаване между лицето и името, котката се взира отново във изображението, като в този случай за малко по-дълъг период от време. Този ефект е по-голям в домакинства, където живеят повече хора и в които животното е живяло за по-дълъг период от време.

Нашата интерпретация е, че котките, живеещи с повече хора, имат повече възможности да чуят различни имена, отколкото онези, които живеят с по-малко хора. По-дългият престой в семейството увеличава това преживяване“, обясняват изследователите.

С други думи, честотата и броят на излагането на стимула може да направи асоциацията между име и лице по-вероятна“.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Котките са от КДС
    Тихомълком след разговорите на стопаните си напускат къщата,уж за разходка и бягат при старите доносници и агенти на ДС от Русе да им докладват какво са чули,видели или разбрали.По младите котаци и маци отиват в кръговото и там пеят ама на ниски тарифи или без такива изобщо,ей така там да са.Пазете се от котаците и маците особенно ако са от гр. Бяла или селата от община Бяла.Всичките мяуцата,мацат и мецат на най неправилното,правилно място.После,от какво дошло? Да.а.а..а... внимавайте с котак и котица,барман,сервитьор.....от едно време...там са.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари