Животът в озеленени райони забавя стареенето

1
Зелените площи смекчават стреса по много начини
Зелените площи смекчават стреса по много начини

Зелените площи смекчават стреса по много начини

Животът сред природата прави чудеса за телата ни, от по-добро психично здраве до по-здрави сърца и по-силна имунна система. Толкова много, че някои лекари буквално предписват природата като лечение.

Нови изследвания намериха потенциално обяснение за някои от тези предимства: хората, живеещи в райони, заобиколени от природата, често имат по-млада биологична възраст.

Това проучване беше опит да се определи количествено полезното въздействие на зелените площи на клетъчно ниво и степента, до която зелените площи могат да помогнат за компенсиране на вредите за околната среда“, казва социалният еколог Арън Хип от Държавния университет на Северна Каролина.

Изследвайки 7827 души и тяхната домашна среда, изследователите откриха, че тези, които живеят в райони, пълни с повече паркове, градини, дървета и друга растителност, живеят по-дълго, независимо от жизнения им стандарт, нито вредните им навици като пушене.

Добре известно е, че зелените площи смекчават стреса по много начини. Растенията поддържат заобикалящата ни среда до няколко градуса по-хладна по време на горещи вълни. Те намаляват замърсяването на въздуха и шума.

Зелените пространства насърчават физическата активност и социалните взаимодействия и са свързани с по-нисък риск от престъпления.

Разбира се, мощните предимства на природата работят само до определен момент. Когато екипът отчита рискови фактори като замърсяването на въздуха, положителните въздействия на зелените площи изчезват от уравнението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари