Япония прие закон, който й позволява да воюва в чужбина

0
Привържениците на промените, поддържащи Вашингтон, настояват, че тези мерки са жизнено необходими за защитата на Япония
Привържениците на промените, поддържащи Вашингтон, настояват, че тези мерки са жизнено необходими за защитата на Япония

Горната камара на японския парламент прие закон, който позволява въоръжените сили на страната да бъдат използвани и извън границите на Страната на изгряващото слънце.

За първи път след 1945 г. , когато Япония капитулира пред съюзниците след поражението си във Втората световна война, японските военни получават правото да действат и зад граница.

Гласуването в парламента беше отложено с няколко часа поради протести на опозицията, чиито представители се опитаха да попречат на приемането на закона. Пред сградата на парламента също имаше демонстрации.

Много японци поддържат текста на пацифистката следвоенна конституция на страната, който забранява използването на създадените през 1954 г. сили за самоотбрана зад граница.

Според премиера Шиндзо Абе законът е необходим, за да има Токио възможност да отговори на нови предизвикателства, в частност на заплахата от страна на Китай.

Правителството искаше гласуването да бъде проведено преди петдневните празници, които започнаха днес.

Управляващата коалиция има мнозинство и в двете камари на парламента, и опозицията е безсилна да блокира приемането на законопроекти.

Председателят на горната камара Масааки Ямадзаки съобщи, че в подкрепа на новия закон са гласували 148 депутати, а против са били 90.

През май правителството на Абе внесе два законопроекта, за чието обсъждане бяха необходими над 200 час, констатира в. „Джапан таймс“.

В четвъртък политици от опозицията се опитаха физически да попречат на процедурата по приемане на закона като блокираха работата по обсъждане на съдържанието на документа от комисия.

Законопроектите предизвикаха мащабни протести. На практика промените в закона по-скоро интерпретират, отколкото променят конституцията.

Само че според критиците инициативата нарушава пацифистката конституция и може да въвлече Япония във военни операции на основния съюзник на Токио – САЩ.

„Не сме длъжни да позволяваме на толкова опасно правителство да продължава да действа по такъв начин“, заяви в петък Акира Гунджи от опозиционната Демократическа партия. „Законопроектът за отбраната на премиера Абе представлява заплаха за нашата правова система“.

Привържениците на промените, поддържащи Вашингтон, настояват, че тези мерки са жизнено необходими за защитата на Япония и нейните регионални съюзници и ще позволят осъществяването на по-широки действия по поддръжка на мира на цялата планета.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари