Янтра (Габрово) победи "Дунав" Русе с 1:0

4
Тимът се изкачи 6-и във Втора лига
Тимът се изкачи 6-и във Втора лига Снимка: Янтра (Габрово) / архив

Първенство на България, срещи от 5-ия кръг във Втора лига:

Спортист (Своге) - Етър ВТ (Велико Търново) 0:0

Беласица (Петрич) - Витоша (Бистрица) 0:1

Миньор (Перник) - Монтана 0:0

Спартак (Плевен) - Добруджа (Добрич) 3:1 (1:1) 

Марица 1921 (Пловдив) - Созопол  3:0 (1:0) 

Дунав Русе (Русе) - Янтра 2019 (Габрово) 0:1 (0:1)

Преди мача "драконите" коментираха във Фейсбук страницата си:

Янтра - коварен съперник, който знае как да огорчава

Втора лига се заформи като истински интригуващо първенство, в което буквално може да се случи всичко. Интересни мачове, много голове, купища изненади. Ако въобще можем да ги наречем така, предвид факта, че във всички срещи буквално може да се очаква всякакъв изход.

Не по-различен е мачът на Дунав срещу Янтра днес от 20:00 на Градския стадион в Русе. "Драконите" ще се изправят срещу много коварен и опасен съперник, който няма да стои безучастно и също ще търси трите точки.

В исторически план Янтра е сред традиционните клубове на Северна България. Основан е през 1919 година и освен със сегашното си име, се е подвизавал по терените на България още като Чардафон, Орловец или комбинация между двете - Чардафон-Орловец. Клубът има стабилно присъствие в професионалния футбол на България, като дебютира в Първа лига през сезон 1970/1971.

В годните след 1989-а, тимът има тежка съдба, подобно на повечето клубове от севера. Множество проблеми правят така, че Янтра навлиза в една постоянна спирала между Второто и Третото ниво. В последните години обаче габровци изживяват ренесанс, като показват как с малък бюджет и много креативност може да се постигне много. Те се завърнаха в професионалняи футбол след дълго отсъствие през 2020/2021. Тогава те бяха замесени в много тежък сезон с драматична битка за оцеляване, но се спасиха буквално в последните кръгове. През следващия сезон тимът надгради и направи една по-спокойна кампания, а през тази година се цели в стабилна позиция в средата на класирането.

Двата отбора се поставиха в позиция, в която днешният мач се явява ключов. Дунав стартира силно, но допусна нелепа загуба в Созопол и днес напрежението отново ще е на плещите на младите "дракони". Янтра пък започна с четири поредни равенства и се намира в куриозна ситуация - няма победа от началото, но няма и загуба. Тимът трудно допуска голове, а напред техният нападател Иван Василев не се нуждае от много, за да вгорчи живота на всяка защита.

Ето защо днес Дунав трябва да се настрои за изключително тежък мач с коварен отбор, който познава всички силни страни на "драконите". Това е така, защото двата тима често играят помежду си в контроли. В зимната пауза на предходния сезон Дунав спечели с 1:0 в Русе, докато в контролен мач в Трявна това лято стори същото с 2:1. И двата мача обача бяха равностойни, като съперникът също в немалко моменти имаше инициативата и разполагаше с много възможности да промени крайния изход. Янтра е хитър, коварен, агресивен отбор. Победата в днешния мач за Дунав ще бъде възможна само ако русенци отговорят със същото и са пределно концентрирани във всички 90 минути на срещата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Така е
    Но щом искат завръщане в "А" група начинът е само и единствено победи тук в Русе! Ако ще я карат тъй на принципа "толкова могат" или пък "липсваше късмет", трябва и поредица от силни игри, подкрепени с победи и постоянство. Ако ли не остава в сила прословутото клише "Дунав завинаги"...в Б група.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари