Яйцата поскъпнаха двойно

0
На едро са по 40 стотинки за брой, кравето сирене се търгува за над 11 лева
На едро са по 40 стотинки за брой, кравето сирене се търгува за над 11 лева Снимка: Agrozona.bg

На едро са по 40 стотинки за брой, кравето сирене се търгува за над 11 лева

Зареждаме хладилника с 50 на сто повече пари от семейния бюджет, пише Труд.

Зареждането на хладилника с основни продукти е поскъпнало с над 50 на сто само за година, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), която следи движението на цените на едро в страната.

През първите дни на януари яйцата с размер “М” вече струват по 40 стотинки за брой, докато само преди година същите са се предлагали на едро срещу 22 стотинки за брой или близо два пъти по-евтино.

Почти всички основни продукти, които се следят от ДКСБТ са поскъпнали. Захарта и пилешкото месо са увеличили продажната си стойност на борси и тържища с близо 50 на сто.

Всяка седмица, макар и с по няколко стотинки продължава да расте и цената на кравето сирене и на кашкавала. Така кашкавал тип “Витоша” на едро се предлага в страната вече средно за 18,24 лева за килограм на едро, като само преди година същото количество от млечния продукт се е предлагало срещу 13,13 лева или с 5 лева по-малко за килограм. В област Сливен цената на едро на тип “Витоша” стига до 20,50 лв./кг. Преди година максималната цена на кашкавала на едро е бил 15 лв./кг.

В магазините на дребно цената на кашкавала е значително по-висок, като стига до 25-30 лева за килограм, в зависимост от марката. За да не е прекалено голям шокът за потребителите повечето производители предпочитат да пакетират кашкавала във все по-малки опаковки и докато преди 2 години разфасовките бяха по 700 грама или килограм, вече се предлага по 250-300 грама.

Цената на кравето сирене на едро в област София достига до немислимите преди година 15,20 лева за килограм, а средната цена на млечния продукт на едро в страната е 11,15 лева за килограм. Преди година цената му е била средно 8,66 лв./кг на едро.

През първата седмица на януари все пак повечето продукти, които ДКСБТ наблюдава, поевтиняват след като цените бяха увеличени за коледното и новогодишно пазаруване. Най-много за последната седмица е поскъпнал оризът - с 14 стотинки за килограм и вече струва 3,02 лв.

Най-изгодно излиза да купите замразено пиле, ориз и захар в Бургас.

Най-евтино излиза да си купите смесена кайма от телешко и свинско месо на едро в област Монтана, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища(ДКСБТ). Цената там стига максимум до 7,75 лв./кг. Същият продукт в област Силистра може да ви струва значително по-скъпо - до 10,80 лв./кг. Именно областите Силистра и София са тези, в които основните хранителни продукти се търгуват най-скъпо на едро, сочат данните на ДКСБТ за първата седмица на януари.

В област Силистра замразеното пиле се предлага на цена до 7 лева за килограм, докато в Бургас то струва максимум 5,50 лева за килограм. В морската област е и най-евтината захар в страната - 1,65 лв./кг. Цената на сладкия продукт в област Силистра достига до 2,90 лева за килограм на едро.

Яйца на едро е най-неизгодно да си купите в област Враца, където те се продават до 43 стотинки за брой, докато в по-голяма част от страната цена им е 39-40 ст./брой. Във Враца обаче предлагат най-евтиното брашно - по 1,01 лева максимум за килограм на едро. В област Силистра цената му достига до 1,80 лв./кг.

Зрелият фасул се продава най-скъпо в област Шумен, където цената му достига до 5,50 лв./кг.

В област Бургас оризът на едро се търгува на цена до 2,45 лв./кг, докато в Силистра цената му достига 4 лв./кг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Пазара
    Елементарно! Спрете всички да купувате яйца и производителите ще се видят в чудо къде да си държат развалената продукция!
  • 2
    2
    daskal
    Че и тройно! В русенския Кауфланд са по 60 стотинки!
  • -2
    1
    Алито
    И на мойте двете им се вдигна цената ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари