Взривиха главния прокурор на Луганската република и заместничката му

2
Лидерът на луганските сепаратисти заяви, че това е терористичен акт и обвинява Киев
Лидерът на луганските сепаратисти заяви, че това е терористичен акт и обвинява Киев Снимка: кадър от YouTube

Лидерът на луганските сепаратисти заяви, че това е терористичен акт и обвинява Киев

Главният прокурор на т. н. ЛНР Сергей Горенко е бил ликвидиран при взрив в кабинета му на третия етаж в сградата на прокуратурата в Луганск, съобщиха украински телеграм канали. Смъртта на Горенко беше потвърдена от РИА Новости, а агенцията допълва, че при взрива е загинала и заместничката на главния прокурор Екатерина Стегленко, предава OFFNews.

Малко преди обяд в петък местните иноформационни портали в Луганск, а след тях и ТАСС предадоха за силен взрив в сградата на Генералната прокуратура на централната улица „Коцубински“. Снимки и видео показваха избити прозорци на третия етаж, точно там, където се намира кабинетът на Горенко. Впоследствие минувачи пуснаха и клип, заснет от автомобил, в който коментират, че взривът е вътре в сградата на обвинението. „Ооо, яко. А, това е излетяло, да? Прокуратурата! Вътре в сградата се е взривило!“ – коментира женски глас предметите, които са се разлетели до уличното платно.

Украински източници посочват, че колаборантът Коренко, който работи за руските власти още от 2014 година е бил тежко ранен, взривът е откъснал едната му ръка. Бил е евакуиран и откаран в болница, но скоро след това дойде съобщение, че е починал от раните си. Смъртта на Горенко и Стегленко беше официално потвърдена от представителя на Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко. Експлозията е била причинена от самоделно взривно устройство.

Кореспондентът на руския „Известия“ в Луганск Дмитрий Зименкин, който живее на няколкостотин метра от прокуратурата разказа във видео от мястото на инцидента, че първоначално се е чул силен гръм, като от срутването на строителни материали. После станало ясно, че е гръмнало на третия етаж в прокуратурата.

Кореспондентът допълни, че всички дървета пред прозорците на Горенко са окачени с парцалчета от пердетата и завесите на кабинета му, по тротоара и на уличното платно има стъкла и дограма. „Цялата територия е отцепена, извършват се проверки и на близките местности, има пожарни, но няма открити източници на огън.“ – разказа Зименкин.

Офисът на Генералната прокуратура се намира срещу сградата на Върховния съд на т. н. ЛНР, в която от вчера върви процес срещу наблюдателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дмитрий Шарбанов, когото проруските власти в Луганск обвиняват в държавна измяна и сътрудничество в полза на ЦРУ.

В профила си в Телеграм лидерът на луганските сепаратисти Леонид Пасечник заяви, че Горенко и Стегленко са загинали в резултат на терористичен акт и обвини за това Киев. „Взривът в сградата на Генералната прокуратура на ЛНР демонстрира, че Киевският режим е преминал всички възможни граници на позволеното. Днешното произшествие за пореден път подтвърждава, че Украйна при сегашното ѝ ръководство е държава –терорист.“

Пасечник съобщи, че службите на непризнавотот международно сепаратистко образувание са започнали издирване на лицата, които са съпричастни към извършеното престъпление. „Ние, жителите на ЛНР не трябва да се поддаваме на паника, защото точно на това разчитат действията на терористите.“ – каза Пасечник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Мунчо
    А Каскета кога?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари