Вятър с променлива посока е довел до откъсване на елементи от сградите в Русе

0
Силни ветрове, проливен дъжд и градушка удариха града
Силни ветрове, проливен дъжд и градушка удариха града Видео: NOVA

Рано тази сутрин мощна буря премина през Русе.

Силни ветрове, проливен дъжд и градушка удариха града.

Зрители на NOVA сигнализират в рубриката „Моята новина” за счупени клони на дървета и наводнени улици.

Градушката е била с големината на монета от два лева. Вятърът бил толкова силен, че чадъри на заведения са прелетели през междублокови пространства.

По информация на NOVA два влака не са могли да стигнат до Централната жп гара в крайдунавския град заради паднали по железопътната линия клони. Движението вече е възстановено.

Щетите, за които към момента се знае, са наводнени мазета на жилищни сгради. Стотици са сигналите за паднали клони върху коли. Засега няма информация за поражения върху земеделски площи.

Скъсани са жици на тролейбусната мрежа. Градският транспорт не се движеше, но част от него вече работи. Много автомобили закъсват заради дълбоки около метър локви.

След бурята автомобил пропадна на една от улиците, по която се е свлякло огромно количество вода. За щастие, шофьорът е успял да излезе невредим.

„По асфалта имаше около метър вода. Бях в колата и изведнъж от шахтата започна да хвърчи вода два метра нагоре. Тогава излязох от колата и тя пропадна”, разказа собственикът на пропадналия автомобил.

От хидрометеорологичната станция в Русе съобщиха, че за 10 минути - между 5:50 и 6:00 ч. в понеделник сутринта, са паднали 17,5 л/кв. метър дъжд. Скоростта на вятъра е била около 50 км/час.

Кметът на Русе Пенчо Милков съобщи, че след бурята са подадени 195 сигнала само за час. „Имаме скъсани жици на тролеите и съборени стълбове на тролейбусната мрежа. Електробуси заместват тролеите по конкретни линии”, съобщи градоначалникът.

Той коментира, че преди два месеца е възложил почистване шахтите в града. И призова хората да ограничат придвижването си, ако нямат належаща причина.

Има огромни свличания на земни маси. ВиК фирмите трябва да вземат мерки за попълване на местата, където има улягания. В малките населени места няма тежки ситуации. В Ястребово има прекъснато електричество. Има паднали дървета в дворовете на детски градини”, обясни кметът.

По думите на Милков вятърът е бил с постоянно променлива посока, а това е довело до откъсвания на конструктивни елементи от сградите. Няма информация за пострадали или бедстващи хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари