Обстановката в Русенско се нормализира

1

Обстановката в малкото засегнати места на територията на област Русе след поройния дъжд и градушката от тази сутрин се нормализира.

Навсякъде, където беше прекъснато електрозахранването, то вече е възобновено. Такива проблеми имаше основно на територията на община Иваново. От там съобщават и за паднали дървета, като тяхното разчистване продължава и към момента, но това не е причинило затруднения в придвижването между населените места и вътре в тях.

Частично е повредена покривната конструкция на кметството в село Червен. Все още на места в областта не е пуснато електрозахранването, поради това, че екипите работят.

Скъсани кабели има в село Ястребово. Оплаквания от временно спиране на тока има и в селата Красен и Сандрово. До ранния следобед навсякъде електроподаването ще бъде възобновено.

Областният управител Анатоли Станев и неговият заместник Людмил Христов поддържат постоянен контакт с компетентните институции и координират процеса в региона по справяне със ситуацията. По-рано днес Станев посети на място някои от пострадалите райони. Силна е била бурята и в самия град Русе.

Само в рамките на около два часа са постъпили близо 400 сигнала за паднали дървета, скъсани кабели, наводнени приземни етажи и избени помещения, както и щети по някои жилищни сгради. На място са екипи както на Областната дирекция по пожарна безопасност, така и на общината и подчинените ѝ структури. В село Червена вода има паднало дърво върху автомобил, а в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ има отнесени насипни маси в периметрите на ремонтните дейности по водния цикъл.

В община Две могили и по-точно в село Помен също съобщават за паднало дърво, но по-сериозни проблеми не е имало.

Благодарение на бързата реакция на служители от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са премахнати падналите дървета от жп линиите в региона и движението на пътническите и товарни влакове е напълно възстановено.

Във всички останали общини на територията на областта обстановката е спокойна и няма нанесени щети. Никъде няма проблеми с телекомуникациите и водоснабдяването.

При необходимост и нанесени сериозни щети областният управител Анатоли Станев ще съдейства за осигуряване на финансиране по Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Припомняме, че по данни на Метеорологичната станция падналите валежи само за няколко минути в Русенско тази сутрин бяха около 25 л/кв.м., повече отколкото през целия месец май. Градушката е била с диаметър около 3 см. Поривите на вятъра са стигали 72км/ч., като те са били придружени и от силна гръмотевична дейност.

Прогнозата за времето сочи, че и през следващите дни се очаква нестабилна атмосфера, като в петък и събота е възможна отново на места подобна активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари