Вярваме, че всичко с Вежди ще бъде наред!

0
Вежди Рашидов води тежка битка за живота си в една от най-елитните немски клиники в Берлин
Вежди Рашидов води тежка битка за живота си в една от най-елитните немски клиники в Берлин Снимка: © Sofia Photo Agency

Вежди Рашидов води тежка битка за живота си в една от най-елитните немски клиники „Вайсензее" в Берлин. Министърът на културата е бил приет по спешност за лечение в понеделник, 19 октомври.

„Да, г-н Рашидов е приет за лечение при нас. Състоянието му е добро, има планирана операция. Не можем да даваме каквито и да било изявления, свързани със здравословното му състояние. Такава информация предоставяме само на членовете на семейството му", лаконично обясни пресаташето на болницата Клаудия Демел. Тя научи от наш репортер, че Рашидов е действащ министър на културата в правителството. В болницата в Берлин Вежди е придружаван от съпругата си Снежана. От Виена е долетял и синът му Вадим, пише Всеки ден.

Скулпторът е отлетял извънредно за Германия на 18 октомври, неделя, а ден по-късно е постъпил в болницата за изследвания и операция. Световноизвестният специалист в областта на гърлото проф. Ханс Бербом щял да диагностицира художника и след това да го оперира. Първоначалните съмнения на немското светило, което има над 20 000 операции зад гърба, били за коварната болест рак на гърлото, тъй като Вежди имал съмнително образувание в областта на ларинкса. Според източник на „Всеки ден" операцията на Вежди е била вчера по обяд.

Според онколози основната причина за рак на гърлото е тютюнопушенето. В комплекс, въздействието на отрицателни фактори като алкохол и цигарен дим удвоявали риска от това заболяване. Както е известно, Рашидов е върл почитател на пурите и неведнъж е споделял в интервюта, че запалвал първата за деня с кафето рано сутрин.

„Само сериозни пури пуша, иначе няма смисъл. И наистина не мога, без нещо да ми дими в устата. Започнах с пурите преди 8 години и в никакъв случай не бе от келешлък - просто при тях димът не се гълта. Преди това пушех по 3-4 кутии цигари на ден, вече ми пречеше на дишането. Постоянно усещах никотиновия глад. Събуждах се нощем, за да изпуша бързешком по 2-3 цигари. Затова смених стратегията", признавал е Рашидов.

Лекуващият му лекар проф. Бербом минавал за най-големия експерт по УНГ в цял свят, а в клиниката му от години работел и българският лекар Нарцис Тетовски. Тъй като бил доста притеснен от симптомите на болестта, Вежди прекарал часовете преди отлитането си в Германия заобиколен само от семейството си.

Приятели на Вежди разказват, че болестта го връхлетяла внезапно. Още преди месец той се почувствал зле и регистрирал болки в гърлото. Отдал го обаче на простуда или някаква настинка и не взел никакви мерки. Ситуацията обаче се влошила и в петък привечер му станало лошо. Бил на вечеря с приятели в елитен столичен ресторант, когато му причерняло. Започнал да храчи кръв, което ужасило както него, така и цялата компания.

Съпругата му д-р Снежана Бахарова, която е един от най-изтъкнатите ортопеди у нас и работи в „Пирогов", веднага го подкарала към най-добрите специалисти в бранша. Прегледът установил, че вероятно се касае за рак на гърлото, и посъветвали Рашидов веднага да се оперира. По всеобщо мнение в Германия работят най-добрите специалисти. За отрицателно време било организирано заминаването на Вежди и в неделя по обяд той вече летял за Берлин.

„Вярваме, че всичко с Вежди ще бъде наред! Все пак заболяването е още в много начален стадий, а и в Германия лекарите са на висота", казват приятелите на министъра на културата. Вчера през целия ден телефонът му бе изключен.

Приятелите на Вежди Рашидов са убедени, че връхлетялата го болест е в резултат на стреса от злополучното представяне на изложбата на траките в Лувъра.

„Вежди си вложи сърцето и душата, направи наистина нещо голямо за България, а вместо заслужени похвали, у нас се занимавахме с 50-те лева командировъчни на хористи и журналисти. Заля го страшна помия, получи удари и от чужди, и от свои. Вежди изглежда ербап, но е много чувствителен. Не го показа, но страшно преживя този изкуствен скандал. Бе много огорчен, пред нас, по-близките си, каза, че дори е плакал от обида и гняв. И ето че заради силния стрес го връхлетя болестта", гневно разказа пред „Всеки ден" един от най-близките хора на министъра.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари