Второкласници от Долна Студена проведоха нетрадиционен урок

2

Учениците от втори клас на ОУ „Свети Климент Охридски“ в село Долна Студена проведоха нетрадиционен урок по околен свят.

Заедно с преподавателката си те посетиха местното читалище. Темата на родолюбивата инициатива беше подчинена на родното място в миналото и днес.

Секретарят на читалищното настоятелство Ивелина Анчева и самодейката Гинка Шиндарска запознаха малките палавници с традициите и обичаите в региона, със забележителностите и видните личности, родени в селото. Освен на увлекателния разказ за обичаите и традициите в населеното място учениците се насладиха на различни експонати от носии и шевици, разгледаха снимки и за възродените народни празници.

В открит урок по родолюбие се превърна историята за изграждането на Паметника за загиналите в Пражкото въстание и Руско-турската война жители на Долна Студена. Интерес събуди и легендата за съграждането на храма „Света Петка“, която е избрана за закрилница на населеното място.

Жителите на Долна Студена се гордеят и с известните свои съселяни в миналото и днес. От уста на уста се предават разказите за дядо Петко Гигеча – известен танцьор и носител на златни медали. В днешни дни проф. Ангел Панев е лекар в МВР болница, ген.-майор Евгени Манев е летец-изпитател, проф. Стоян Горчев е преподавател по философия. Дълъг е списъкът с долностуденчани, които са изявени специалисти и експерти в различни области на науката, изкуството и спорта.  

В интерес на истината част от децата за първи път прекрачваха този храм на духовността. Всички обаче се докоснаха и се интересуваха от обичаите, традициите и духовността, които са ни крепили през вековете. Предвиждаме заедно да изработим сурвакници с традиционни материали за Коледните празници“, сподели секретарят на НЧ „Пробуда“ Ивелина Анчева. В края на открития урок всички второкласници се записаха и колективно станаха читатели на читалищната библиотека като си взеха по няколко книжки за четене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари