Всяко второ дете в Русе е с опорно-двигателни нарушения

1
Децата загубиха желание да спортуват. ако не се вземат мерки, това може да доведе до паталогичен процес
Децата загубиха желание да спортуват. ако не се вземат мерки, това може да доведе до паталогичен процес

От около 300 изследвани деца в Русе всяко второ е с опорно-двигателни нарушения

Децата загубиха желание да спортуват. ако не се вземат мерки, това може да доведе до паталогичен процес

Около 300 деца - на възраст между три и шест години, бяха изследвани безплатно през последните два дни в Русе за сколиоза, неправилна стойка, плоскостъпие и затлъстяване. Резултатите показват, че близо 140 от тях имат опорно-двигателни нарушения, коментира за БТА Цветомир Цанков - кинезитерапевт и управител на кинезитерапевтичен салон в крайдунавския град.

Той обясни, че при 97 от децата е установена неправилна стойка. По думите му, ако не се вземат мерки, това може да доведе до паталогичен процес - сколиоза, кифоза, паднал свод на ходилото, стигащ до плоскостъпие.

С мускулен дисбаланс са 31 деца, а с наднормено тегло - 12. При три деца е установен паднал свод на ходилото, а причината е слабата мускулатура на крачетата и наднорменото тегло.

"Препоръчал съм децата с опорно-двигателни нарушения да бъдат допълнително консултирани от нашия екип, което ще бъде отново безплатно. Всички тези изменения са поправими с определен вид гимнастика", обясни Цанков.

Той и Елина Тодорова - кинезитерапевт в същия салон, обясняват, че проблемът с обездвижването при децата се наблюдава от много време. За обострянето му е помогнала и пандемията, заради която бяха затворени детски градини и училища, забранени бяха спортни мероприятия.

"Децата загубиха желание да спортуват. Моят син е на 10 години и е третокласник. За три месеца напълня с пет килограма. Само за месец, след като мерките бяха разхлабени, той започна тренировки, отслабна и си възстанови предишното тегло", каза Цанков.

По думите му освен утринната хигиенна гимнастика в детските градини е нужно да бъдат въведени и допълнителни спортни мероприятия.

"Те ще научат децата на спортна култура, защото човек трябва да познава тялото си", казва Цанков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари