Всяко пето дете в България е със затлъстяване

0
Страната ни е на пето място в Европа по наднормено тегло
Страната ни е на пето място в Европа по наднормено тегло

Всяко пето дете в България е със затлъстяване, като най-много дебели деца живеят в София.

Данните са на Европейската академия по науките за хранене. Страната ни е на пето място в Европа по наднормено тегло, като 58 на сто от населението е засегнато. 20 на сто от възрастните не упражняват никаква физическа активност, а децата ни са първенци в Европа по заседнал живот. Те прекарват по три-четири часа на ден пред компютъра или телевизора. В същото време страната ни е на последно място в Европа по консумация на прясно мляко, а специалистите съветват да не го пропускаме.

За Nbox главният секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев коментира, че от всички деца в столицата, едва 5 на сто са се качвали на Витоша и макар там редовно да могат да бъдат видени деца, онези в планината идват с родители, които от години практикуват планински разходки, а другите се качват до горе в автомобилите на родителите си, ядат там в заведение и се връщат обратно.

Липсата на добре уредени спортни площадки из страната и цялостната липса на спортна култура е сред причините в едно и също семейство с никаква двигателна дейност да не се занимава нито един член от семейството. Дори когато в домакинството не е традиция яденето на условно наречените "вредни храни" - такива с много сол и мазнини, приготвяната у дома храна е мазна, защото най-често е пържена. Традицията вечерно време семейството да консумира алкохол също допринася за затлъстяването. 

Около 30 на сто от общия обем реклами по телевизията се отнасят до храни, които се препоръчват директно на деца. В България дори не се обсъждат политики за ограничаване на такъв вид внушения и често децата ядат неща само, защото са ги видели от екрана. Непреoборима практика е предлагането на сладки и солени храни с подарък. 

Източник: nbox.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари