Всички обществени поръчки ще се обявяват по интернет от 2020 година

0
От финансите предлагат и второстепенните разпоредители с бюджет да обявяват поръчки, а не само първостепенните, както е по действащия закон
От финансите предлагат и второстепенните разпоредители с бюджет да обявяват поръчки, а не само първостепенните, както е по действащия закон Снимка: БГНЕС

От 1 ноември т.г. всички обществени поръчки стават електронни. Затова финансовото министерство е подготвило промени в Закона за обществените поръчки и вече ги обяви за обсъждане.

Предлага се в регистъра за поръчките от 1 януари 2020 г. да се публикуват всички решения на възложителите, както и документациите, разясненията, протоколите и докладите на комисиите и решенията на журито, пише 24 часа.

Към досието на всяка поръчка ще се добавят и сключените договори, рамковите споразумения и анексите към тях, както и договорите за подизпълнение.

От финансите предлагат и второстепенните разпоредители с бюджет да обявяват поръчки, а не само първостепенните, както е по действащия закон.

За всяка обявена и влязла в регистъра поръчка трябва да има пазарни проучвания.

От кандидатите за изпълнение на поръчките автоматично ще се изваждат лица, които са подали самостоятелна оферта и едновременно с това са дали съгласие да бъдат подизпълнители или да участват в консорциум. Вътрешно възлагане- пък ще се допуска само при изрично записани в закона условия, едно от които е в контролираното юридическо лице да няма пряко частно капиталово участие. Предвиден е специален ред за поръчки в отбраната, енергетиката, съобщенията и водоснабдяването. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари