Всички машини за гласуване са доставени по секциите в Русенско

0
Бяха разпределени и 418 000 бюлетини
Бяха разпределени и 418 000 бюлетини Снимка: БГНЕС

Налице са всички предпоставки за безпроблемно започване на изборния ден утре в Русенско

Всички 340 машини за гласуване са доставени по секциите в региона, в това председателят на РИК Милена Хинкова увери преди минути областния управител Борислав Българинов.

Електронните устройства са били разпределени по график, като не е имало оплакване от членове на секционните избирателни комисии за забавяне.

Припомняме, че изборите тази неделя ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели. Хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства. В подвижните секции, както и в тези за избиратели поставени под задължителна карантина или изолация ще се гласува с хартиени бюлетини. Секциите в област Русе са общо 342, като 324 от тях са стационарните. По шест са ковид-секциите, подвижните секции за хора с увреждания, както и тези в социалните институции. В 292 от секциите в региона ще се гласува машинно, като в 48 от тях ще има по две машини. С по две машини ще се гласува в две секции в град Бяла, една в Две могили и по една в ценовските села Долна Студена и Новград. Секциите с по две машини в община Русе ще са 43, съобщиха от Областната администрация в Русе.

Същевременно бяха разпределени и 418 000 бюлетини. 209 000 от тях са предвидени за редовните избори за президент и вицепрезидент. Също толкова са предвидени и за извънредните избори за народно събрание. На практика доставените бюлетини подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите.

Началото на изборния ден е обявено за 07.00 часа, а краят за 20.00 часа. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч.

Същевременно през утрешния ден от Областна администрация Русе ще събират постоянно информация от общините в региона за избирателната активност и ще я подават към Районната избирателна комисия, ЦИК и администрацията на Министерски съвет. От РИК ще отговарят за откриването на изборния ден във всички избирателни секции и неговото приключване.

Утре сутрин очаквайте подробности за започването на изборния ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари