Всеки трети работник у нас ще бъде над 50-годишен през 2035-та

1
Мрачна прогноза
Мрачна прогноза

Работната сила у нас намалява всяка година с по 40 - 60 000 души.

През последните 15 г. икономическата активност и заетостта на лицата в предпенсионна и пенсионна възраст в България се увеличава значително и е най-голяма спрямо всички останали възрастови групи. Това сочи проучване на Българската стопанска камара, пише Марица.

От данните става ясно, че население в трудоспособна възраст у нас през 2020 г е 64% , а през 2050 г. се очаква то да се стопи до 56%. Това ще повлияе и на застаряването на работната сила. Сега заетите на възраст над 55 г. са 702,5 хил. души, или 23% от всички работници, но през 2035 г. се очаква техният дял да достигне 36% или 1,2 млн. души.

В същото време родните служители не са и от най-здравите. Голяма част от работниците, особено след навършване на 40 години, страдали от хронични заболявания. Най-често това били артериална хипертония (22%), хронична обструктивна белодробна болест (10%), диабет (8,2%). А тези от тях, който веднъж останели без работа, се сблъсквали със сериозни затруднения в достъпа до пазара на труда, става ясно още от проучването на БСК. Това от своя страна води до финансови затруднения, социално изключване и влошаване на здравословното състояние.

Едва 11% от работещите са от "поколението Z" или това са хората на възраст между 18-26 г. Характерно за тях е, че искат високо възнаграждение и искат да се трудят в реномирана фирма и със съвременна технология. Други 26% от работниците са от "поколението Y“ или хората между 27 и 39 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари