9 грешки при преговорите за по-висока заплата

0
Често при такива преговори от вълнение да изкажете неточни или неправилни думи и изрази, които да насочат обсъждането на темата в неизгодна за вас посока
Често при такива преговори от вълнение да изкажете неточни или неправилни думи и изрази, които да насочат обсъждането на темата в неизгодна за вас посока Снимка: iStock

Дори да смятате, че сте напълно готови за разговор на тема повишение на заплатата или за възнаграждението ви при нова позиция, струва се да проверите това още едни път.

Защото често при такива преговори от вълнение да изкажете неточни или неправилни думи и изрази, които да насочат обсъждането на темата в неизгодна за вас посока.

Предлагаме ви някои често допускани грешки, които можете да избегнете при подготовката за тези важните преговори.

"Колко получавате в момента?" 

Много често мениджърите по персонала задават въпроса: "С какво точно се занимавате в момента и каква заплата получавате за това?".

Внимавайте да не се хванете на тази въдица. Много кандидати отговарят точно и излишно подробно на този въпрос, без да се замислят, че преговорите за вашата бъдеща заплата вече са започнали.

Опитайте се да не разкривайте излишна и конкретна информация по темата. Защото после тя ще бъде отправна точка за новите условия на вашето заплащане и може да изпуснете по-високата заплата, която компанията е склонна да ви даде.

"Желаната заплата" 

В допълнение на горната бележка, не разказвайте както за вашата текуща, така за желаната от вас заплата.

След такава грешка трудно ще вкарате разговора в изгодно за вас русло.

По-добре наблегнете на това, което бихте могли да направите за компанията. Разговаряйте за условията на работа, за допълнителните социални придобивки, за отпуската и медицинското осигуряване, финансовите стимули и другите бонуси.

"Извинете ме, съжалявам" 

Разбира се преговорите за повишаването на заплатата могат да ви накарат да се почувствате неловко. И вашето естествено желание е да направите разговора по мек.

Но не е необходимо да употребявате думите "извинете ме", съжалявам" при всяка изказана от вас констатация или мнение по темата.

Така се създава впечатление на неувереност и мениджърите могат да решат, че лесно ще наложат своите условия.

"Не" и други отрицателни фрази 

Ако искате да подобрите ситуацията при водене на преговори за по-високо заплащане, то съсредоточете се върху положителни изрази и избягвайте негативните фрази.

Например, вместо " Не, това не е за мен ..." или "не съм съгласен...", може да кажете "Бих се чувствал по-добре ако...", "Този въпрос може да реши по по-подходящ начин...".

Не казвайте на всичко и веднага "Да" 

Даже и ако сте се концентрирали да използвате позитивни фрази и бъдете максимално конструктивен в разговорите, не бива да се съгласявате веднага и с всичко, което ви се предлага.

Помислете спокойно и внимателно, доколко ви устройва това, което предлага компанията.

Ако в нещо не сте убеден напълно, не приемайте първото предложение. Опитайте да обсъдите детайлите и да договорите по-благоприятни за вас условия.

"По-късно" 

Ако обещавате да се заемете с нещо по-късно или да помислите за нещо по-късно, то вие създавате впечатление за нежелание за работа.

При всички случаи такова поведение или реакции не са добра атестация към желанието ви за повишаване на заплатата.

Разбира се, вие искате да избягвате неприятни въпроси около работата си, преди да ви увеличат заплатата. Но си струва да си помислите за тези проблеми, ако искате да имате по-големи шансове да получите желаното при преговорите за вашето възнаграждение.

"Ще се опитам" 

"Ще се опитам" е пасивен израз, а по време на важни преговори за вашето заплащане не бива да изглеждате пасивен.

Вместо да говорите, че ще опитате да направите това или онова, реално преценете и уверено представете своите възможности. И говорете за това какво можете да направите.

"По-голяма" 

Тази дума, несъмнено, ви идва на ум, когато водите преговори за това да ви повишат заплатата.

Но вместо абстрактно да искате по-висока заплата, по-добре е да се разговаря и обсъдят конкретни условия. 

Например, вие можете да очертаете рамките, които ви устройват като заплащане за дадени задължения или условията, които искате да се променят в това отношение.

"Искам" 

Тази дума може да окаже негативно влияние върху изхода на преговорите.

Ако използвате не на място тази дума, то това не значи че автоматично вие заслужавате повишение на възнаграждението.

По-добре за разговор с мениджърите по тази тема се подгответе с цифри и факти за вашата дейност в компанията.

Изучете пазара, представете на ръководителите аргументи, доказващи че заслужавате по добри условия и заплащане за работата, която вършите.

Можете да поведете разговора към това, не какво вие искате, а какво е необходимо и иска компанията, за да постигне определени резултати.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари