Всеки ден умират по 50 души от мръсния въздух у нас

0
Тревожната статистика е на специалистите по белодробни заболявания
Тревожната статистика е на специалистите по белодробни заболявания

50 души дневно умират от мръсен въздух у нас.

Тревожната статистика е на специалистите по белодробни заболявания. С падането на температурите и тежките метеорологични условия, се покачва нивото на замърсяване на въздуха. Причините са масовото ползване на твърдо гориво за отопление, автомобилите и географското положение, съобщи БНТ.

По данни на Изпълнителната агенция по околната среда Видин е един от най-замърсените градове в страната.

"Градът е разположен ниско над морското равнище - около 36 метра. Същевременно има отопление изцяло на твърдо гориво, стар е автомобилният парк на града, който се ползва и всичко това води до една висока концентрация на фини прахови частици, а оттам и до чести белодробни заболявания," казва пулмологът д-р Иво Илиев.

А в Русе замърсяването на въздуха се оказва ежедневие. Въпреки общественото недоволство, сигналите за неприятни миризми и нови замърсявания не спират и до днес.

Изключително замърсен е въздухът и в Пловдив, който за поредна година е един от градовете у нас с най-висока концентрация на фини прахови частици. Основна причина са и метеорологичните условия, които създават нещо като похлупак и не може да се разчисти въздуха, казаха специалисти.

Сред най-уязвими към заболявания вследствие на замърсен въздух,са пушачи и деца. Доктори съветват при кашлица да отидем задължително на преглед и да вземаме нужните мерки, за да се предпазим.

"Слагайте шалове - плътните филтрират въздуха. Когато дишате през маска по нея полепват токсични вещества и трябва да се сменят много често, иначе няма смисъл", съветва д-р София Ангелова.

Специалистите съветват и да не се спортува интензивно навън при замърсен въздух, понеже повече ще си навредим.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари