Все повече клиенти на НАП Русе плащат глоби или имуществени санкции с отстъпка

0
Санкционираните са си спестили към 1 300 лв., както и значителни разходи за юридически консултации и процедури
Санкционираните са си спестили към 1 300 лв., както и значителни разходи за юридически консултации и процедури Снимка: Dunavmost

Санкционираните са си спестили към 1 300 лв., както и значителни разходи за юридически консултации и процедури

Все повече граждани и фирми подават в офиса на НАП в Русе заявления, че не желаят да обжалват наложена им от приходната агенция глоба или имуществена санкция, а предпочитат да я заплатят с 20 % по-малко от нейния размер. От началото на годината по този начин без излишно забавяне са внесени в бюджета почти 5 300 лв. по 26 наказателни постановления, а санкционираните са си спестили към 1 300 лв., както и значителни разходи за юридически консултации и процедури. Сред тях вече преобладават фирмите и самоосигуряващи се лица, при които най-често наложената санкция е към 500 лв., а получената отстъпка е 100 лв. Допълнително удобство за тях е, че при заплащането на дължимата сума чрез ПОС-терминалните устройства на работните места на приходните служители те могат веднага да се сдобият и с актуализирано удостоверение за наличие и липса на задължения, съобщиха от приходната агенция в града.

Новата разпоредба на чл. 79 Б от Закона за административните нарушения и наказания е в сила от 23 декември 2021 г. За нейното ефективно прилагане  служебните връчители на документи в офиса на НАП в Русе се стараят лично да я разясняват при всяка среща със санкционирани лица. При връчването на наказателно постановление те им предоставят и формуляр на заявление и информация за условията на разпоредбата. Това се практикува и от служителите в салоните за обслужване на клиенти. Според новите правила за административнонаказателно производство, лицата, които не желаят да обжалват наложената от НАП глоба или имуществена санкция, могат да платят 80 % от нейния размер. За целта те трябва да подадат в офис на НАП заявление по образец и да внесат сумата в двуседмичен срок от връчване на наказателното постановление по банкова сметка „Данъци и други приходи за централния бюджет“ на компетентната териториална дирекция или офис на НАП. Ако не се издължат в 14-дневен срок, то нарушителите губят правото си да се възползват от възможността да платят по-ниска санкция. Новите правила за това административнонаказателно производство са подробно разяснени в становище на НАП, публикувано в сайта на Агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари