Вранча е основна заплаха за България

0
Основната сеизмична опасност за България идва от Румъния
Основната сеизмична опасност за България идва от Румъния

Основната сеизмична опасност за България идва от Румъния, разкри водещ сеизмолог.

"Преди около 100 години ние сме се разтоварили от бавно натрупващите се напрежения на територията на нашата страна. Съвсем не е така при съседите. Там напреженията се натрупват много повече и много по-често стават катастрофални земетресения, които оказват влияние върху нас".

Това заяви проф. Емил Ботев от Института по сеизмология на БАН по време на представяне на института в Кампанията „БАН представя своите институти”, съобщава Нюз.бг.

 

Освен със съвременни цифрови технологии сеизмолозите си служат и с механични регистратори. Естествено те са в резерва в случай, че съвременните технологии откажат да работят, поради фактори, които са извън човешкия контрол. Старите механични уреди все още работят. Те са служели на нашите учени активно от април месец 1980 г. в продължение на повече от две десетилетия.

 

"Системата беше уникална за онова време, състоеше се от 20 сеизмични станции, от където получавахме сигнал и в този оперативен център ние показвахме какъв е пулсът на земята, така както го виждате и в момента", разказа проф. Ботев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари