Връхлита ни и икономическа криза: 30% от фирмите отчитат спад в оборотите

0
Какви са прогнозите на бизнеса и икономистите?
Какви са прогнозите на бизнеса и икономистите? Снимка: bTV

Какви са прогнозите на бизнеса и икономистите?

Спад в приходите от продажби, заради епидемията от COVID-19, отчита националната статистика. Над 28 на сто от предприятията посочват, че са имали намаление на постъпленията през септември, спрямо предишния месец, информира bTV.

На другия полюс са само 17 на сто.

Над половината от фирмите у нас са останали без промяна.

15% от компаниите казват, че са пускали служители в платен отпуск.

Близо 10 на сто са ползвали дистанционна форма на работа.

Част от фирмите са изпращали служители и в неплатен отпуск, а на 7,5 на сто се е наложило да съкратят персонал. Също толкова обаче и са наемалите нови работници.

Какви са прогнозите на бизнеса и икономистите?

Валентин Петков работи в почистваща фирма и се притеснява, че с рязкото покачване на болните от вируса много от домакинствата и бизнес сградите, които чисти може да се откажат от услугите.

Мениджърите във фирмата отчитат първоначален спад от 40 на сто в началото на COVID кризата и последвало стабилизиране това лято, но са притеснени от ефекта на новата ковид вълна. „Имаме такъв тип клиенти поддържаме офиси, офис сгради предимно, и ако те затворят не знаем вече какво можем да очакваме“, казват те.

При нов локдаун и по-малко работа фирмата ще ползва изпробвани вече мерки - намалено работно време и пускане на служители в отпуск.

Икономисти пък отчитат, че някои бизнеси отново ще бъдат по-затруднени - особени тези в сферата на туризма, търговията, културата, например. Служителите заети в тях не могат да очакват повишаване на заплатите. Причината – инфлацията, която плавно върви нагоре.

Очакванията са следващите данни за продажбите на фирмите да бъдат по-лоши, защото те ще обхванат и периода на пика на епидемията сега.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари