Николай Василев: Не е здравословно да се дават пари на хора и фирми, за да не работят

1
Неработенето е дефиниция за рецесия
Неработенето е дефиниция за рецесия Снимка: архив

Неработенето е дефиниция за рецесия

"Икономистите виждахме, че криза се задава и без пандемия", каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на държавната администрация. По думите му при първата вълна в България мерките са били добри и са постигнали добри резултати.

"Парите не падат от небето, а са от държавния бюджет, идват от дефицити и дългове. Означава всички да задлъжняваме, за да може някой, който е поискал, да получава".

Василев подчерта, че винаги е бил поддръжник на идеята за по-умерени мерки спрямо бизнеса:

"Да се пази здравето на държавния бюджет е важно, а не да се раздават пари на всеки, който поиска. Не е здравословно да се дават пари на хора и фирми, за да не работят. По-добре е да се подкрепят само тези сектори, които са пострадали, а не на всички".

Николай Василев посочи, че държавите, които са изхарчили най-много пари през пролетта, са изпаднали в най-голяма рецесия след това.

"Неработенето е дефиниция за рецесия", обясни той.

Според него рецесията в България нямаше да е по-малка, ако са били похарчени повече пари, но това е щяло да доведе държавата до катастрофа за няколко месеца:

"Кой е казал, че 2021-ва ще е по-лека? Подкрепях, че бюджетът до септември беше на излишък, това беше много положителен. Друг е въпросът, че от лятото, когато започнаха призивите за оставка, правителството реше да харчи много. Бях много разочарован и изненадан от това. Сега правителството реши да харчи много и вдигна възможността за дефицит с 5 млрд. лева, примерно. За догодина се предвижда един дефицит от 5 млрд. лева, т.е. за няколко месеца можем да изхарчим 10 млрд. лева. Това няма да ни извади от никаква криза, а държавата ще натрупа дългове и дефицити, от които бъдещи правителства може би няма да могат да излязат".

Интервюто на Людмила Железова с Николай Василев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Добре, че наближава Великден, че и аз да чукна нещо...

Харесай Дунавмост във Фейсбук