Володимир Зеленски: Благодаря на България, че е наш защитник!

1
Президентът на Украйна благодари специално за военната помощ
Президентът на Украйна благодари специално за военната помощ Снимка: Facebook

Президентът на Украйна благодари специално за военната помощ

„Благодаря, България, за подкрепата и защитата на живота на нашите хора! Благодаря на премиера, на вицепремиера, на цялото правителство и на Народното събрание!“

С тези думи президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към българския министър-председател акад. Николай Денков днес. Президентът Зеленски е на еднодневно посещение в София по покана на премиера.

„На нашата земя дойдоха окупатори, убиват, изтезават, отвличат украински деца, разделят ги от семействата им и се опитват да ги научат на ненавист“, добави гостът.

„Това се случва в момент, когато трябва да бъдем единни и да изградим международен ред, основан на правила. Всеки, желаещ мир за себе си и народа си, трябва да знае, че единството е правилният път“, заяви украинският президент.

Той благодари специално за военната помощ за Украйна и наблегна, че тя е за защита, а не за настъпление. „Всяка страна има право да се защитава. Всеки човек има право да защитава децата си“, посочи Зеленски, а суверенно решение на България е дали да помага на друга държава.

Премиерът акад. Денков изрази своята и на българското правителство солидарност с борбата на Украйна срещу военната агресия на Руската федерация. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност“, подчерта министър-председателят. „Страната ни не може да гледа безучастно страданието на милиони хора само на няколкостотин километра от нашите граници“, добави той.

Осигуряването на правата на българското национално малцинство в Украйна остава неотклонен български приоритет. Акад. Денков изрази надежда, че легитимните интереси на нашите сънародници ще бъдат надлежно отчитани в процеса на реформи, включително при изграждането на цялостната правна рамка относно защитата на правата на националните малцинства в Украйна.

България и Украйна се договориха да активизират сътрудничеството си в отбранителния сектор. Двамата лидери обсъдиха поредния пакет от военна помощ за украинската армия. Нашата страна ще продължи да подпомага Украйна в още няколко сфери – здравеопазване, образование, екология, енергетика. „Ще продължим разговора украински войници да бъдат лекувани в България и тук да се провежда обучението на украински медицински персонал“, каза президентът Зеленски.

България се ангажира да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна. Страната ни може да предложи експертиза и материална помощ за енергийната и транспортната инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на засегнати културни паметници в Украйна.

Президентът Зеленски и премиерът акад. Денков подписаха двустранна политическа декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно. „Ние познаваме от собствен опит трансформиращата сила на членството в силни организации като Европейския съюз и НАТО. Процесът на разширяване трябва да върви заедно с процеса на реформи в страната-кандидат“, каза българският премиер и обеща подкрепа в подготовката на Украйна за включването ѝ в двата съюза.

България и Украйна ще засилят сътрудничеството помежду си и в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. Днес министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум за разбирателство. Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит за по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел бяха домакини на дискусия с участието на президента Зеленски, посланици, политици, доброволци и представители на гражданското общество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Ivo
    Този престъпник и убиец,какво дори у Бьлгария???Боклук...
  • 3
    6
    Убедиха ме
    да изляза на следващите избори след няколко месеца и да си дам гласа за Възраждане. Само не ми се мисли, тия ... даже не знам как да ги нарека, какви ла*на ще сътворят, докато ги изметем... Наистина, признавам си до преди няколко месеца бях привърженик на ГЕРБ. Тотално се отвратих от тях! То бива да продават националните интереси, бива да лижат дупета, ама те направо се оляха...Това, което ще кажа е в разрез на всичко, което мислех до преди няколко месеца, но Румен Радев, Възраждане и БСП в момента са най-адекватните ни политици... Боже, пази България!
  • 4
    5
    Да, ама...
    На пресконференцията и Денков и Зеленски лъжат. Денков като каза,че Зеленски е добре дошъл у нас. Не, НЕ е! 20% дори не са представителна извадка на народа. Зеленски лъже като казва,че оръжията за защита щели да се ползват... Айде, бе?!! Затова всяка вечер обстрелват Донецк? Лъже и като говори за руските войници, ама не казва как ВСУ убиват пленници, лъже че руснаците убиват цивилни – напротив ВСУ го прави.Чудя се на пресконференцията един журналист ще му зададе ли въпроса защо той не спазваше Минските съглашения и убиваше руснаци в Донбас? Зеленски дойде, но спечели злобата на нормалните българи. И природата и българската земя не ги иска – в София е притъмняло и гърми. Страхувайте се предатели, винаги има Божествен промисъл, който въздава и това ще се види съвсем скоро!
  • 2
    4
    робин худ
    Никой нормален Българин не желае тая помощ дадена е от американските ни гъзоблизци денков и габриел боклуци за това и направитев правителство изроди мръсни
  • 2
    3
    Зелето!
    Зеленски яж ми хуя боклук надрусан!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари