Войната между Цветан Василев и Делян Пеевски намесени в "Дунарит"

1
Цветан Василев твърдеше, че е изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени хора"
Цветан Василев твърдеше, че е изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени хора"

Войната между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски за разпределяне на наследството на Корпоративна търговска банка навлезе в ново минно поле. Буквално, защото това е едно от основните производства на прясно затворения от Междуведомствения съвет по отбранителната индустрия завод "Дунарит" АД, това сочи публикация на capital.bg.

Както вече съобщихме, представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" в предприятието се обявиха против решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет за спиране на лиценза му за износ, внос и трансфер на оръжия. По-късно стана ясно, че предложението е дошло от един от съпредседателите на Междуведомствения съвет и министър на икономиката Божидар Лукарски, като е аргументирано и със засекретено писмо от председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Capital.bg отчита, че за разлика от други компании от империята, изградена с пари на депозантите, заводът между Русе и Николов е останал по-скоро под контрола на Василев, въпреки че още през лятото на миналата година като управител на мажоритарния му акционер "Кемира" е вписан Бисер Лазов. Той е описан като бивш доверен на банкера човек, който сменя лагера и се превръща в защитен свидетел на обвинението срещу него. Сега това е на път да се промени и Василев овладява пълния контрол с намерение да продаде завода. Но изглежда не и без ответен удар, тъй като "Дунарит" е атрактивен, продължава да работи добре и има поръчки за 100 млн. лв. от САЩ и Израел само през тази година по данни от мениджмънта му. А самият Василев твърди, че преди затварянето на КТБ е бил изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени фирми, зад които стоят определени хора", посочва още capital.bg.

Междувременно, Сдружение "Българска отбранителна индустрия", което обединява оръжейните заводи в България излезе със становище, че подкрепя колегите си от "Дунарит" и настоява решението на Междуведомствения съвет да бъде преразгледано.

Според изданието казусът с "Дунарит" напомня на стара схема за отнемане на лиценз, ключов за работата на едно предприятие, докато то не смени собственика си. "По подобен начин, със закон, гласуван с подкрепата на ДПС, е отнет лиценза за производство на цигарени гилзи на пловдивската фабрика "Юрий Гагарин" (тогава контролирани от компании свързани с ПИБ) и това продължи, докато тя не беше продадена на фирми финансирани от КТБ, зад които стоеше тогавашния тандем Пеевски-Василев", посочва още capital.bg.

Лицензът на завода за износ, внос и трансфер на оръжия, който е ключов за това той самостоятелно да прави доставките си, да сключва договори и да изнася продукцията си, както и лицензът за трансфер между трети страни, бяха отнети преди празниците за срок от шест месеца. Това беше подкрепено от доклад на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който е съпредседател на междуведомствения съвет и с мотиви, посочени в доклад от директора на ДАНС Владимир Писанчев, за когото се смята, че е близък до ДПС, отчита capital.bg.

Докладът е пристигнал в деня на заседанието и какви са мотивите, естествено, не е ясно, защото те са секретни. Не са ясни и на директора на завода инж. Кръстю Кръстев, който до момента е получил само уведомление, че няма разрешително "заради нарушена надеждност и икономическа стабилност на предприятието".

Източник на "Капитал" е разказал, че на заседанието от ДАНС се появили с доклад, в който посочили, че собствеността на завода е сменена, той е в лошо финансово състояние, а новият собственик е бизнесменът Едоардо Миролио, като всичко това влияе върху националната сигурност. Нито едно от тези твърдения обаче не изглежда да е истината - Миролио, макар и с италиански произход има българско гражданство, той е инвеститор клас "А" и е само кредитор, но не и собственик на компанията. А поне според твърденията на мениджмънта, заводът не е в лошо състояние, напротив, дълговете му са намалели. Освен това реално собствеността му е неясна от години и само косвено се свърза с Цветан Василев.

При това положение таймингът на решението на държавата изглежда малко странно. Още повече, че то идва след като след поредица опити започнали през миналата година. Търговският регистър вписва промяна в борда на "Хедж инвестмънт България". Така лицата, назначили като управител на "Кемира" Бисер Лазов са сменени с нови, които изглеждат по-скоро близки до Цветан Василев. Самият Лазов праща до Агенцията по вписванията писма, с които се опитва да блокира процедурата като обяснява, че EFV International Financial Ventures вече не е акционер в дружеството.

Първите решения на новото ръководство са да назначи за прокурист Пиер Мишел Луврие в "Хедж инвестмънт България", както и да се опита да смени Лазов в "Кемира", с Тодор Трифонов - член на борда на "Дунарит". Първото решение още не е вписано, а второто е спряно от съда по искане на Лазов, с мотива, че има висящ спор за общото събрание на "Хедж инвестмънт България", на което е назначен този борд. Лагерът на Василев обаче прави и втори опит да впише смяна, като този път на мястото на Лазов е предложен същият Пиер Мишел Луврие - белгийски гражданин с руски паспорт. Според информация на в. "Стандарт" през седмицата в София е пристигнал представител на европейски инвеститор с интерес към завода, който е презентирал специално създадената Louvrier Investment Company. "Нашият проект е да инвестираме в отбранителната индустрия в България и по-специално в "Дунарит", са казали от компанията пред изданието. "Това е европейски проект, работим в близко сътрудничество с европейските власти и сме заинтересовани да се намери изход на текущата ситуация", са казали още представените от "Стандарт" като френски инвеститори.

"Нашият проект е да инвестираме в отбранителната индустрия в България и по-специално в "Дунарит", да направим фирмата по-конкурентна и да стане лидер не само в България, но и в Европа", заявиха пред "Стандарт" представители на компанията.

"Това е европейски проект, работим в близко сътрудничество с европейските власти и сме заинтересовани да се намери изход на текущата ситуация", заявиха от Копирано от standartnews.com

За г-н Луврие публичната информация е, че е член на борда на "Русгрейн холдинг" - компания, създадена през 2004 г. от бившия президент на руската фондова борса RTS Иван Тиришкин, с амбиции да се превърне в огромен играч на земеделския пазар в Русия. Според данни от отчетите й тя има 3 млрд. рубли (около 45 млн. евро) активи. В руските медии Тиришкин се споменава още с дела му в социалната мрежа "В контакте" и намеренията му да придобие контрол над нея.

Така въпросът какво точно диктува решението на държавата става още по-оплетен. В оръжейния бранш са категорични, че става въпрос за опит за превземане на "Дунарит" от фирми, близки до Делян Пеевски.

Секретарят на Междуведомствения съвет и съветник на премиера по отбранителните въпроси Аню Ангелов е признал, че отнемането на лиценза е сериозно препятствие за което и да е дружество от отбранителната индустрия. Той не е изключил възможността "Дунарит" да се справи със забраната като ползва доставчици на части и посредници за търговията си с готова продукция.

Лицензите на "Дунарит" са отнети за половин година, коментира ген. Аню Ангелов, пред "Капитал". За отнемането на лиценза са гласували 17 представители на изпълнителната власт. Съпредседатели на съвета са икономическият и военният министър, секретар – съветникът на премиера Аню Ангелов, а в органа участват още 13 заместник-министри, представители на ДАНС, НРС и агенция "Държавен резерв". Решението е било взето в петък, но не е внесено като извънредна точка, каквато информация се е появила, а е напълно редовна точка във втората част на заседанието на съвета, допълни Ангелов.

По думите му на завода е даден шестмесечен срок да отстрани нередностите по документите си и отново да получи документа. Ангелов каза, че мотивите са от поверителен характер и не може да ги коментира.
Тайната продажба на оръжеен завод на руски инвеститор посред санкциите от Запада след анексирането на Крим и продължаващите сблъсъци в Украйна е валиден аргумент за намесване на службите. Разбира се, обаче, това не пречи този аргумент да се ползва и да се помогне на правилния лагер във войната между Пеевски и Василев, посочва още capital.bg.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари