Водата в София може да поскъпне драстично през 2024 година

0
Разчети на дружеството “Софийска вода” сочат, че цената на водата ще се увеличи с 22.5%
Разчети на дружеството “Софийска вода” сочат, че цената на водата ще се увеличи с 22.5%

Разчети на дружеството “Софийска вода” сочат, че цената на водата ще се увеличи с 22.5%

Водата в София може да поскъпне драстично през 2024 година, след като цената не е променяна от 2021 г.

Това става ясно от бизнес плана на дружеството “Софийска вода” за периода 2022 - 2026 г., който беше одобрен на последното за този мандат заседание на Столичния общински съвет, информира Mediapool.

Според разчетите на дружеството догодина клиентите му би трябвало да плащат близо 3.60 лева за кубик вода. В момента цената е приблизително 2.94 лева за куб. м. Ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която има крайната дума, удовлетвори искането на “Софийска вода”, водата в столицата ще поскъпне с 22.5%.

Размразяване

В последните години стойността на услугите на ВиК оператора беше замразена, тъй като дружеството нямаше приет бизнес план. Причината беше съдебен спор относно определената от регулатора печалба на “Софийска вода”. Той беше окончателно решен преди малко повече от месец. Делото беше ключово не само за одобряването на бизнес плана, но и за подписването на анекса между Столичната община и “Софийска вода”, с който се удължава и срокът на концесията.

Решението дружеството да продължи да оперира ВиК мрежата в София беше взето още през ноември 2022 г., но кметът Йорданка Фандъкова не подписваше удължаването заради висящото дело за нормата на възвращаемост. В крайна сметка анексът е факт от 28 август, а местната власт има едномесечен срок, за да го публикува официално.

Подписът на кмета задейства и приемането на бизнес плана на “Софийска вода” от общинския съвет. Предстои той да бъде разгледан и от КЕВР.

Под прага на поносимост

Според разчетите цената на водата в София ще продължи да се покачва и през 2025 г. и през 2026 г., когато трябва да стане съответно 3.68 лева и 3.83 лева за куб. метър.

"Предложените цени за новия регулаторен период за водоснабдителна система в София остават съществено под прага на социалната поносимост, тъй като месечният разход за ВиК услуги (при минимална консумация) би достигнал прага от 2.5% от средномесечния паричен доход на лице от домакинството в региона едва при цена на ВиК услугите от 7.64 лв./куб. м за 2023 г., 7.88 лв./куб. м за 2024 г., 8.14 лв./куб. м за 2025 г. и 8.40 лв./куб. м за 2026 г.", пише в бизнес плана.

Инвестиции за 260 милиона лева

Общите инвестиции на “Софийска вода” във ВиК мрежата за периода 2022 - 2026 г. са 260 млн. лв. От тях 142.6 млн. лева трябва да бъдат вложени във водопреносната мрежа, 72.62 млн. лева в канализация и 22.67 млн. лева в пречистване на отпадъчни води.

От компанията казват, че изпълняват инвестиционния си план дори и при липса на бизнес план и актуализация на цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    до 2
    За довечера ми трябват 8 бъбрека и кило и половина черен дроб. Чакам гости. Обаче цените ви ако не са по-добри от в Кауфланд, не знам въобще за какво си губим времето.
  • -5
    2
    DR PHILIP
    Ние се намираме в Индия, Турция, САЩ, Малайзия, Индия. Ако се интересувате от покупка или продажба на бъбреци, моля не се колебайте да се свържете с нас. Whats-app: +1(850) 3137832 Имейл: [email protected] С Най-Добри Пожелания Главен международен съветник
  • 4
    1
    Ахааа вааа
    А в Русе от кога скочи ваааа ебалници??????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари