Вода с лимон и джинджифил е лек срещу преяждането

0
Лекар съветва как да се справим с преяждането по празниците
Лекар съветва как да се справим с преяждането по празниците

Лекар съветва как да се справим с преяждането по празниците

Преяждането по време на празниците е почти неизбежно - трапезата е отрупана с различни вкусни ястия. Но има една напитка, която може да сведе до минимум вредата от празничното меню и да ни помогне да избегнем преяждането. За целта трябва да изпиете чаша от нея, споделя диетологът и антиейдж експертът д-р Файгул Азлиева, пише Актуално.

Напитката, която ще ви предпази от преяждане по празниците.

Лекарят споделя, че тя се приготвя изключително лесно - за целта залейте резенче лимон и парченце джинджифил с чаша гореща вода. Изпийте напитката преди да седнете на празничната трапеза.

Руският диетолог д-р Светлна Фус съветва да не гладувате през деня.

Не оставайте гладни, преди да сте седнали на празничната трапеза. Яжте през целия ден и се придържайте към рутина. Тогава няма да се налага да се нахвърляте върху всичко и да ядете много наведнъж. Това застрашава преяждането. Гладът е лош спътник в тази ситуация. Това ще ни попречи да правим разумни порции и да се наслаждаваме на празничните ястия. Храносмилателната система ще бъде атакувана, ще ѝ бъде трудно да се справи с количеството храна, получена наведнъж", казва лекарят.

Опитайте се да получите естетическо удоволствие от храната. Яжте бавно, вкусвайки всяка хапка, не бързайте. Това също намалява риска от преяждане: в крайна сметка ситостта от порция храна идва след 15-20 минути”, казва експертът.

“Пийте вода между храненията, защото празничните храни обикновено съдържат много сол и мазнини. Вашето тяло ще се нуждае от течност, за да поддържа водно-солевия баланс. Препоръчително е да не пиете сладки напитки, те само ще увеличат жаждата. Пийте чиста вода”, казва д-р Фус.

Внимавайте с алкохола. Алкохолните напитки отслабват центъра на глада и сами по себе си са много калорични, особено силните и сладките. Предпочитайте сухото вино, което няма много калории и ще насърчи по-доброто храносмилане на храната. Що се отнася до сладките празнични десерти, по-добре ги оставете за следващия ден, за закуска. Десертът сутрин ще причини по-малко проблеми на фигурата ви”, допълва експертът.

И искам още веднъж да ви напомня, че килограмите мазнини не се образуват за един ден или нощ. Наистина след няколко празненства теглото често се увеличава с 2-3 кг. Но не бързайте да се отчайвате: това не са 2-3 кг мазнини. Често срещана причина за бързо наддаване на тегло е задържането на течности. То се получава, ако ядете повече солени и сладки храни от обикновено. След обилното хапване на празника, на следващия ден не пропускайте възможността да се разходите навън”, казва още д-р Фус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари