Съветите на диетолог какво да не ядем по Коледа

1
Повечето от лакомствата на коледната трапеза са вредни
Повечето от лакомствата на коледната трапеза са вредни

На празничната ни трапеза обикновено присъстват различни лакомства. Но за съжаление повечето от тях са изключително вредни.

Диетоложката Айгюл Фазлиева каза кои храни е по-добре да бъдат изключени, пише m24.ru, цитиран от Actualno.

Тя заяви, че трябва да се избягват храни с изобилие от консерванти, захар, оцветители и други вредни съставки. Според специалиста, от празничното меню трябва да се изключат полуфабрикатите, колбасите и рулцата от раци. В тези храни се съдържат твърде много консерванти.

Майонезата също е чест гост на празничната ни трапеза, но диетологът смята, че е по-добре да я заместим с домашната версия или с кисело мляко без добавки.

Д-р Фазлиева споделя още, че по време на празничната вечеря обикновено консумираме всички ястия почти едновременно - това увеличава вредния им ефект върху тялото.

Експертът не препоръчва да консумираме храна със студени компоти, сокове, газирани напитки или алкохол. Тази комбинация провокира обостряне на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, води до отоци и наддаване на тегло.

Освен това д-р Фазлиева препоръча да добавим повече плодове и зеленчуци към менюто си. Известно е, че те съдържат фибри, които помагат за по-лесната преработка на трудносмилаемите меса.

Диетологът подчерта, че е по-добре на трапезата ни да присъстват само ястия, чийто състав ни е известен на 100%. Преди празничната вечеря д-р Фазлиева препоръчва консумацията чаша гореща вода с лимон и джинджифил - това ще увеличи производството на храносмилателни сокове и по-този начин храната ще се усвои по-добре.

Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар и специалист по здравословно хранене!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари