Внимание! Пробутват ни боядисано олио за зехтин

0
Продуктът се продава в стъклени бутилки от 750 мл, с цена 13 лева
Продуктът се продава в стъклени бутилки от 750 мл, с цена 13 лева

Продуктът се продава в стъклени бутилки от 750 мл, с цена 13 лева.

Боядисано олио се предлага за италиански зехтин в търговската мрежа. За това алармира БНТ2, позовавайки се на сигнали на граждани, които казват, че става дума за италиански зехтин екстра върджин. Продуктът се продава в стъклени бутилки от 750 мл, с цена 13 лева.

Янко Данев купил зехтин от голям хипермаркет в Пловдив, но след като го отворил видял, че нещо не е наред. След направена проверка се оказва, че въпросният зехтин се продава в цялата страна.

“Купувал съм няколко пъти от тази марка, казва се “Франкиони”. Качеството е било сносно и затова не съм я и сменял. Миналата седмица пак купувам, нося вкъщи, пълно разочарование”, обяснява потърпевшият.

Данев разказва, че е живял дълги години в Италия и отлично познава истинския зехтин от ментетата, дори и по миризмата. Според него на цената от 13 лева той е купил оцветеното слънчогледово олио, което дори не било рафинирано. За да се увери, че е закупил фалшив зехтин, Данев направил тест.

“Все пак го оставих в хладилника няколко денонощия, тъй като истинският зехтин при температура 10-12 градуса започва да променя агрегатното си състояние. Изгражда кристална решетка, помътнява първо и става в почти твърдо състояние. Обаче в моя случай нищо такова не се получи”, каза още Данев.

Оказа се, че въпросният зехтин се продава в цялата страна.

От Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България казват, че огромният брой на предлаганите зехтини на нашия пазар е добра предпоставка между тях да се появят и имитиращи продукти.

“Сложното установяване дали един зехтин е качествен, тъй като химическите изследвания са скъпи, е предпоставка недобросъвестни производители да се опитват да продават имитиращи продукти”, заяви Марияна Чолакова, изпълнителен директор на Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Марияна Чолакова е твърдо убедена, че това се дължи и на занижен държавен контрол. Измамата с фалшив зехтин става най-често чрез пребоядисване на слънчогледово олио и добавяне на изкуствена есенция на маслина, споделят експерти. Често пъти се имитират бутилки и етикети на световноизвестни марки.

Източник: Faktor.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари