Продават боядисано слънчогледово олио за зехтин: Как да разпознаем ментето?

0
Европол предупреждава, че европейският пазар е залят от негоден зехтин на фона на растящите цени
Европол предупреждава, че европейският пазар е залят от негоден зехтин на фона на растящите цени Видео: bTV

Европол предупреждава, че европейският пазар е залят от негоден зехтин на фона на растящите цени

Европол предупреждава, че европейският пазар е залят с боядисано слънчогледово олио, което се продава като зехтин.

Ето как е поскъпнало маслиновото олио според осреднените данни на Националната статистика. Януари миналата година литър е струвал 20 лева и 50 стотинки. През октомври тази година цената му вече е почти 25 лева.

Телевизионен водещ, ресторантьор и кулинар, а вече 6 година е и сертифициран дегустатор на зехтин. Ирина Тенчева казва, че от 2017 година досега цената на зехтина е скочила три пъти. Причината е в климатичните изменения, които засягат югозападната ни съседка.

Северна Гърция е залесена със специални сортове, които изискват поне 45 дни температури под 10 градуса. Последните две години такива плътни дни, дълги периоди над 40 дни с ниски температури няма. Заради това реколтата е много по-малка, а цената е по-висока“, обясни Ирина Тенчева, предаде bTV.

Поскъпването му се усеща и от българските потребители. Преди година студено пресован зехтин е струвал с почти 20% по-малко, а на фона на повишаващите се цени се увеличават и мнимите търговци.

В края на миналия месец властите в Испания и Италия съвместно с Европол са арестували 11 души, свързани с престъпна група, продаваща негоден за консумация зехтин.

Иззети са 260 хиляди литра зехтин менте, предвиден за европейския пазар.

Преди дни гръцката полиция арестува баща и син, купували тонове слънчогледово олио от България, което оцветявали и го продавали като „висококачествено маслиново масло“.

По етикет под 0,8 киселинност - тогава говорим за „екстра върджин“ зехтин. Зехтинът трябва да има ясно изразителен цвят, трябва да нямаш съмнение за пиперливостта и плодовата нотка. Ароматът на зехтина трябва да се де доближава до усещането за окосена трева или отчупена колонка домат“, допълни Ирина Тенчева.

Ако не сме сигурни за качеството на зехтина, е по-добре да ползваме краве или кокосово масло. Очакването и на експертите и потребителите е зехтинът да поскъпне още следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари