ВМА със страхотни новини за Георги Иванов

0
Лекарите разкриха какво е състоянието на първия български космонавт
Лекарите разкриха какво е състоянието на първия български космонавт Снимка: Булфото / архив

Лекари от Военно-медицинска академия спасиха живота на първия български космонавт Георги Иванов.

Повторен преглед със скенер показва, че инсултът не е нанесъл тежки поражения на мозъка му, съобщиха от лечебното заведение, информира Монитор.

Реаниматорите вече започнаха да го извеждат от изкуствената медикаментозна кома. Очаква се до 24 часа той да бъде контактен. Когато това стане, лекарите ще могат да му снемат пълен неврологичен статус и да кажат от какви рехабилитационни процедури ще има нужда занапред.

Първият български космонавт Георги Иванов беше приет по спешност в реанимацията на Клиниката по интензивно лечение във Военно-медицинска академия рано сутринта в понеделник с исхемичен мозъчен инсулт в тежко състояние и с опасност за живота.

Екипът на доц. Евелина Одисеева, началник на клиниката първоначално го въведе в медикаментозна кома, докато бъде стабилизирано общото му състояние с медикаменти. Той спа непробудно под въздействието на вливаните му лекарства 21 часа, докато вчера реаниматорите спряха вливанията и започнаха бавно да го събуждат.

В неделя вечерта Георги Иванов е претърпял битов инцидент, получил травма на раменната става и лек удар в главата. След това той се е чувствал добре и затова пред нощта не е потърсил медицинска помощ.

На сутринта обаче станал възбуден и неспокоен. Затова близките му извикали линейка на Центъра за спешна медицинска помощ, която го закарала във ВМА.

Георги Иванов е първият български космонавт, летял със „Съюз 33” с ръководител на полета съветския космонавт Николай Рукавишников.

Полетът е осъществен на 10 апpил 1979 г. в 20.34 часа московско време, когато е изстрелян в орбита около Земята.

Техническа неизправност обаче не позволява на кораба да се свърже с орбиталната станция „Салют 6”, скачването е невъзможно и корабът трябва да се приземи. Георги Иванов престоява в открития Космос 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари