Властта тотално е узурпирала телевизиите

0
Това, което гледаме, не е информираност на гражданите. Това е огромно медийно предимство на една партия, която съдържа думата "граждани" в името си. Но, нито става въпрос за граждани, нито за европейско развитие, нито за България - става въпрос за власт
Това, което гледаме, не е информираност на гражданите. Това е огромно медийно предимство на една партия, която съдържа думата "граждани" в името си. Но, нито става въпрос за граждани, нито за европейско развитие, нито за България - става въпрос за власт Снимка: Pixabay

По повод на това, че "ГЕРБ" втора поредна сутрин са в трите национални телевизии едновременно и водачите им на листи са сами в студиото - без опозиция и без никакви неудобни журналистически въпроси - ще си позволя да кажа нещо

Нека приемем, че частните комерсиални телевизии имат правото да канят когото си пожелаят. Има обаче и едно нещо, което се нарича "журналистическа етика". И твоята отговорност като медия е да ДАВАШ ВЪЗМОЖНОСТ НА ОБЩЕСТВОТО ДА НАПРАВИ ИНФОРМИРАН ИЗБОР. Точно тази отговорност, точно този социален ангажимент няма нищо общо с това дали телевизията е частна или обществена.

За съжаление, нито една от трите национални телевизии в момента не предоставя на гражданите на страната възможността да направят ИНФОРМИРАН ИЗБОР.

Ако ви е направило впечатление, когато се канят представители на опозицията, това обикновено става преди 8:00 (след този час гледаемостта се вдига драстично) или се случва в т-нар. "аксес праймтайм" (това е времето на предавания като "Лице в лице" по bTV или "Още от деня" по БНТ1). Или пък поканата е за предавания от сорта на "Референдум", където са всички.

На опозицията се дава много по-малко време: никой няма комфорта на Екатерина Захариева да присъства 30 минути в ефира на уж обществената телевизия.

Кампанията не е започнала, но ВСЕКИ ЕДИН РАЗГОВОР с хората от "ГЕРБ" започва в качеството им на ВОДАЧИ НА ЛИСТИ. Преди официален старт на кампания. В национален ефир. Във всички национални ефири.

Ако частните телевизии - колкото и да е несправедливо според нас - имат възможността да престъпят моралните принципи на журналистиката, то за БНТ това е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО. Все пак, макар и само на думи, БНТ се води обществена телевизия, добре е да работи за информираността на цялото общество, а не само за водачите на "ГЕРБ".

Това, което гледаме, не е информираност на гражданите. Това е огромно медийно предимство на една партия, която съдържа думата "граждани" в името си. Но, нито става въпрос за граждани, нито за европейско развитие, нито за България - става въпрос за власт. И нейното удържане с истинско медийно узурпиране.

За съжаление, не ми достигат 193 килограма, за да участвам в "Моето 300-килограмово тяло", а корема ми не е на плочки, за да се пусна в "PornHub".

Мартин Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари