Властите в Мариупол: Насила отвеждат хиляди украинци в Русия

0
Общо около 15 хиляди жители на Мариупол са били незаконно депортирани
Общо около 15 хиляди жители на Мариупол са били незаконно депортирани Снимка: архив

Общо около 15 хиляди жители на Мариупол са били незаконно депортирани

Украинските власти казаха, че около 15 000 жители на Мариупол са били „нелегално депортирани“ в Русия, откакто руските въоръжени сили завладяха части от обсадения от тях пристанищен град на брега на Азовско море, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

Цивилните, които са блокирани в южния украински град, чието население преди началото на войната беше около 400 000 души, се намират в отчаяно положение и нямат достъп до храна, питейна вода и отопление, предупреждава Киев. 

Местните власти твърдят, че хиляди жители на Мариупол са отведени насила през границата в Русия, но не предоставиха по-детайлна информация.

Руски информационни агенции съобщиха, че през последните дни в Русия са пристигнали автобуси с няколкостотин души, които Москва определя като „бежанци от Мариупол“.

Жители на мариуполския район „Ляв бряг“ са прехвърляни масово в Русия. Общо около 15 000 жители на града са били нелегално депортирани“, заяви днес градският съвет на Мариупол.

Русия отрича обвиненията, че атакува цивилни в Украйна, а президентът Владимир Путин определя действията на руските войски като "специалната военна операция", която има за цел "денацификацията" на Украйна, припомня Ройтерс. Украйна и Западът от своя страна казват, че Путин е започнал непровокирана война.

Украинските власти продължават усилията си да се споразумеят с Русия за отваряне на безопасен коридор до Мариупол, заяви на брифинг вицепремиерката Ирина Верешчук. 

Украйна и Русия си отправят взаимни обвинения за неуспеха да бъде постигнато споразумение по този въпрос, отбелязва Ройтерс. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Do 3
    Да, за тези по Западна Европа ще има гладомор. Банковите им карти банкоматите ги плюят и ги натирват по гори и поля в Германия, а тези по курортите в Турция и Гърция ще издържат повече - ония резаци са загорели, пък и сезонът започва, клиенти колко щеш...
  • -4
    3
    Историята ...
    Чака ги Гладомор ...
  • 1
    2
    mmmda
    Богатите мошеници, наркомани, проститутки потеглиха към Западна Европа, Гърция и курортите на Турция. Русия си прибира обикновените, небогати, възрастни и болни хора, които зеленото чудовище използваше за жив щит. Това е истината !
  • 2
    1
    DaBe
    Поредната лъжа на мошеническата пасмина на зеления пинокио с тризъбеца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари