Русия превзе градчето Славутич край Чернобил

0
Мощни експлозии край Лвов
Мощни експлозии край Лвов Снимка: Ройтерс

Мощни експлозии край Лвов

Руските сили са превзели градчето Славутич, където живеят работниците и служителите в ядрената централа Чернобил, обяви Киев, предава БНТ.

Интензивни сражения продължават и в центъра на обкръжения и опустошен Мариупол, обяви кметът на града. Киев съобщи за смъртта на пореден руски генерал. Яков Резанцев, командващ на 49-та армия е загинал при удар край Херсон. Той седмият висш руски военен, който загива в Украйна.

Три мощни експлозии са отекнали край западния украински град Лвов, съобщиха местните власти, които призоваха населението към спокойствие.

Дим се издига в североизточната част на града, според губернатора мишена е станал склад за гориво.

В превзетия Славутич до границата с Беларус руските сили са стреляли във въздуха и са използвали шокови гранати за да разпръснат демонстрация на местни жители в подкрепа на Украйна. Множеството е скандирало "Слава на Украйна", хората са носели гигантски украински флаг. Градчето се намира в непосредствена близост до зоната за сигурност край Чернобил.

Обстановката в обсадения Мариупол остава критична на фона на продължаващи улични сражения. Според украинските власти от града трябва да бъдат евакуирани поне още сто хиляди души. Поне 44 сериозно ранени, включително три деца не могат да се евакуират и от северния град Чернигов заради руското обкръжение.

Западни наблюдатели оценяват обявеното фокусирането на Русия върху Донбас след завършена първа фаза на войната като признание, че кампанията не протича по план.

Украинският президент увери, че страната му е нанесла силен удар и значителни загуби на агресора, а по-късно награди военнослужещи за успешната им служба.

"Благодаря ви за вашата служба и вашата работа за защита на нашата териториална цялост и суверенитет. Пожелавам ви да сте невредими, да защитавате вашите семейства и здравето на вашите деца. Ще се нуждаем от всичко това за нашето бъдеще, което градим и ще изградим заедно.", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Москва разпространи кадри от заседание по военните доставки, начело с 66-годишния министър на отбраната Сергей Шойгу, който не беше виждан публично от две седмици. Отсъствието му породи редица спекулации, но Кремъл посочи, че министърът точно сега няма време за медийни изяви.

"Продължават доставките на оръжие и техника с използването на кредитни средства. Приоритети са високоточното далекобойно оръжие, авиационната техника , както и поддържането в бойна готовност на стратегическите ядрени сили.", каза Сергей Шойгу- министър на отбраната на Русия.

Москва съобщи за удари с ракети Калибър и Оникс срещу украински военни цели в Житомир и Миколаев и публикува кадри на поразен украински противозенитен комплекс Бук с ракета Истандер. Външни наблюдатели не виждат признаци за стихване на войната.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари