Владимир Путин: Надявам се на споразумение с Турция за газов хъб в много близко бъдеще

0
Газов хъб в Турция ще направи енергийната ситуация в региона по-стабилна и балансирана, отбеляза руският президент
Газов хъб в Турция ще направи енергийната ситуация в региона по-стабилна и балансирана, отбеляза руският президент Снимка: АР

Газов хъб в Турция ще направи енергийната ситуация в региона по-стабилна и балансирана, отбеляза руският президент

Русия е близо до споразумение с Турция за създаване на център за търговия с природен газ, докато Кремъл търси алтернативни маршрути за износ на горивото, съобщава Блумбърг, предава БНР.

"Надявам се, че в много близко бъдеще ще завършим нашите преговори“, каза президентът Владимир Путин в черноморския курорт Сочи по време на среща с турския си колега Реджеп Ердоган. Газов хъб в Турция ще "направи енергийната ситуация в региона по-стабилна и балансирана", отбеляза той.

Москва се стреми да затегне връзките си с Анкара, след като отношенията с Европейския съюз се влошиха рязко на фона на руската война в Украйна. Президентът Путин излезе с плана за газовия хъб през миналата година, предполагайки, че изграждането на повече черноморски връзки с Турция ще превърне този маршрут в основния западен експортен коридор на Русия.

Проектът "ще обогати" двустранните връзки, каза от своя страна Ердоган.

Начинанието ще бъде под формата на електронна платформа за търговия, а не на физическо съоръжение за съхранение на големи количества руско гориво, каза Путин през юли. Тогава той не уточни дали подобна идея ще означава по-малко търговия с газ на този хъб от първоначално предвиденото.

Руският газов гигант "Газпром" е представил проект на пътна карта за газовия хъб на турския държавен вносител на енергия "Боташ", каза Путин на брифинг за пресата след срещата с Ердоган. Сега двете страни трябва да създадат съвместна работна група, да обсъдят правната рамка за хъба и да се споразумеят за правилата за търговия, посочи още той.

Русия е предоставила повече от 10 млрд. куб. метра газ към Турция през първите осем месеца на тази годината, каза Путин, отбелязвайки, че миналогодишните газови потоци са достигнали 21,5 млрд. куб. метра.

Анкара е близък политически и икономически съюзник на Москва, след като огромен брой западни страни вече избягват търговията с Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Двете правителства вече си сътрудничат за изграждането на атомна електроцентрала на стойност 20 млрд. долара в Южна Турция, напомня Блумбърг.

Преди това Турция се надяваше да види първия от четирите реактора в 4800-мегаватовата централа "Аккую" да функционира тази година. Първоначалната партида руско ядрено гориво вече е доставена на площадката и блокът ще влезе в експлоатация през 2024 г., посочи още Путин по време на днешната среща с Ердоган.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    ванчо бре,
    зеления тая пролет нали рече, че на лято щял да почива в крим?!? американският генерал в оставка Бен Ходжис до пролетта на тази година постоянно повтаряше, че „Крим ще бъде освободен преди края на лятото на 2023 г. " Лятото свърши и сега западните медии тръбят: „Успехите на Украйна на Южния фронт може да отворят пътя към Крим“. Михайло Подоляк 28 ноември миналата година обеща на цяла Украйна, че „след шест месеца ще се разхождате на любимата си крайбрежна улица в Ялта“. Дори добави думата „гарантирам“. А сега нарича „инфантили“ онези, които напомнят за тези „гаранции“.Дейвид Петреъс , ден преди началото на прословутата „украинска контраофанзива“, ни убеждаваше , че „всичко ще се реши в рамките на 72-96 часа“. Кво стана бе ванчо, изнадах се да чакам?!?
  • -3
    3
    Ванка с танка
    Е да де всички украинци убити,запада е фалирал,даже аз пуснах за лотарията червена карта,моля се да ме изберат,вярвам на Родния ТВ.
  • 9
    2
    Ебанка в танка
    Разкостват усрайна с бясна скорост. Ще връщала бежанци да ги мобилизира. Сменят венния министър след прикрит корупционен скандал. Смешника е пред пълен крах.
  • -5
    1
    Ванка с танка
    СВО върви по план,остават няколко часа само.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари