Владимир Илиев стана световен вицешампион по биатлон!

0
Исторически първи медал от световно първенство за българския мъжки биатлон
Исторически първи медал от световно първенство за българския мъжки биатлон Снимка: БГНЕС

Владимир Илиев спечели исторически първи медал от световно първенство за българския мъжки биатлон.

На шампионата в Йостерсунд (Шв) 31-годишният състезател от Троян допусна само една грешка в стрелбата (първата от положение прав) и се класира втори в класическото индивидуално състезание на 20 км.

Новият световен вицешампион, който на 19 март навършва 32 г., комбинира отличната си стрелба с великолепно ски-бягане (общо 10-о бегово време от всички 102-ма участници) и завърши на 1:08.7 мин. от безапелационния №1 в състезанието Арнд Пайфер (Гер), който бе един от двамата състезатели, които не допуснаха грешка при 20-те си изстрела (в индивидуалното състезание всяка грешка в стрелбата автоматично води до начисляване на 1 минута върху беговото време).

Бронзов медалист стана бившият носител на Световната купа Тарей Бьо (Нор), който също не свали само една мишена, но завърши на 5 десети след българина.

Това е най-големият успех, както на Илиев, така и на мъжкия ни биатлон, защото до днес нито един българин не бе печелил медал при мъжете на световни първенство. Иначе при жените страната ни има три сребърни и 4 бронзови отличия - индивидуално и в щафети.

В актива си Илиев има европейска титла на спринта от европейското първенство в Полша през 2017 г., а също бронзови евромедали в масовия старт на 15 км от 2016 г. и от индивидуалното на 20 км през 2015-а.

Димитър Герджиков също допусна само една грешка в стрелбата и постигна най-доброто си класиране на световно първенство - 21-во място. С две грешки другият ас в българския отбор - европейският шампион на 20 км от миналия месец Красимир Анев, се класира 27-и, а с 6 грешки Антон Синапов е извън първите 80.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари