Вижте декларацията за съгласие за ваксинация срещу COVID-19

0
Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание
Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание

Н а 27 декември 2020 г. стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 у нас. Тя се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ и регионалните здравни инспекции.

В заповедта на министъра ясно е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

Ваксинацията става след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.

Информираното съгласие е въведено в страната ни с приемането на Закона за здравето през 2004 г. Съгласно дефиницията в Закона за здравето „Информирано съгласие е съгласие, предоставено доброволно след запознаване с определена информация”.

То се осъществява чрез изпълнение от лекуващия лекар на задължението му да предостави нормативно определена медицинска информация на лекувания пациент (а при непълнолетно лице – на неговия родител или настойник) и да получи неговото съгласието за осъществяване на медицински дейности или манипулации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари