Ваксинация у нас от средата на февруари

0
Първи ще се имунизират лекари, учители и полицаи
Първи ще се имунизират лекари, учители и полицаи

Официален план още няма, но водещите лекари чертаят сценарии

Ваксинацията срещу COVID-19 в България ще започне в средата на февруари, пише 24 часа. Основният въпрос в Европейския съюз е коя ваксина ще бъде одобрена първа и от кой тип ще е тя.

България със сигурност няма да ползва само един от продуктите, а ще се прилагат паралелно ваксини и от двата типа - векторна като на “Астра Зенека” или с информационна РНК, каквито са на “Байонтек” и “Пфайзер”

При втория тип проблем е логистиката - изискват се специални фризери за съхранение. Заради това ваксинацията с тях ще бъде поета от големите болници, които имат или може да бъдат снабдени с такива фризери. Вероятно там ще се извърши първият етап за имунизация на рисковите професии - за лекари, учители, полицаи и пр.

Масовата имунизация на рисковите групи - старчески домове и хронично болни, вероятно ще се прави с ваксината от типа векторна.

Поставянето на ваксина е по-елементарна медицинска процедура от вземането на материал за PCR тест. Но така или иначе общопрактикуващите лекари ще бъдат включени активно в тази имунизация. Засега се мисли главно в посоката големите болници да имунизират персонала си, за да спре епидемията сред лекарите, медицинските сестри и санитарите.

Ваксините от РНК тип нямат теоретични странични действия, защо те използват изкуствено създадена информационна РНК, която не е някакъв макар и отслабен вирус.

Другата - т. нар. оксфордска ваксина, което е от векторен тип, ще се предлага от “Астра Зенека”. Тя премина успешно през суперстрогите тройни изпитания за безопасност на Европейската агенция за лекарствата, преди изобщо да бъде оценявана ефективността ѝ. Зад нея се крие огромен опит и ноухау в областта на ваксините

Всъщност тази ваксина бе разработена в рекордно кратък срок благодарение на този опит.

Но заради изпитанията за безвредност бе изпреварена от руската “Спутник V”, която е подобна на тази на “Астра Зенека”.

Оксфордската е доказано безопасна, още повече че ползва за основа съществуващи ваксини срещу други опасни вируси, които са доказали безвредност в практиката.

Ваксината на “Байонтек” и “Пфайзер” е разработена по нова технология.

Очакванията на лекарите са при спазване на ограниченията сега и при кампания за ваксинация през февруари, насочена към рисковите професии, да бъде пречупена заразата.

Епидемиолози смятат, че сегашната вълна се дължи на масовото неглижиране на мерките през началото на октомври заради хубавото време, когато имаше големи събирания на хора със симптоми.

Ако сега се спазват ограниченията, при естествен цикъл от 3 седмици на вируса към Коледа случаите ще започнат да намаляват естествено. Ако населението изтрае поне още 3 седмици да не се събира много с болни, и без ваксина, случаите ще намалеят.

В Англия хората с “COVID паспорт” ще пътуват по-лесно

Регулационните органи във Великобритания може още тази седмица да разрешат употребата на ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек” срещу коронавируса и страната да стане първата в света, която ще я приложи.

Британската здравна служба NHS е получила указания да направи необходимата организация за ваксиниране, бе огласен и специален график. Поръчани са 40 млн. дози, като 10 млн. трябва да бъдат доставени до края на 2020 г. Те ще стигнат за 5 млн. души.

Първи ще получат ваксина живеещите в старчески домове и грижещите се за тях. След това медиците на първа линия и хората над 85 г. Великобритания планира да ваксинира безплатно всички граждани, като е поръчала най-много дози от разработката на университета в Оксфорд – 100 млн. броя. Смята се, че процесът ще отнеме 2 години.

За да се насърчат хората да се ваксинират, британските власти обсъждат въвеждането на “COVID паспорт”. Става въпрос за сертификат, който ще позволи на ваксинираните по-лесно да пътуват и да не се самоизолират след контакти със заразен.

Лондон опитва да намали 14-дневната карантина за контактни лица и пътували в чужбина, като я замени с бързи тестове. Те ще се правят всеки ден през седмицата и ако са отрицателни, хората ще се връщат към нормалния живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вчера си купих чадър и заваля. Днес ще си купя презервативи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук